Bilgi Profesyoneli

4KBilgi profesyonelleri, sürekli soran bir düşünce sistemi, analiz ve biriktirme yeteneği, sezgiye güvenme ve sezgiyle hareket etme, kendini disiplin altına alma, en iyiye yönelme, kendi düşünce ve davranışlarını çözümleme yeteneği ve dış otoriteye direnme eğilimi gibi bazı temel niteliklere sahiptir. Onlar, çoğu kez, bilgi alanlarının belirli bir dalında uzmandır. Zamanla daha da uzmanlaşırlar ve ilgi alanları giderek daralır. Kendilerini konularının belirsizliğine adarlar, tanınmayı ve tatmin duygusunu, profesyonel çevrelerin ve çalışma arkadaşlarının davranışlarında ararlar. Yöneticilerin değer vermeleri ve övmeleri fazlaca bir anlam taşımaz. Çalışmalarının uzun dönemde yarar sağlayacağı ve değerinin zamanla anlaşılacağı varsayımıyla çalışmalarını ve varlıklarını haklı gösterirler.

Şirketlerde mavi yakalılarla beyaz yakalılar arasında işlerinin niteliği bakımından nasıl bir farklılık varsa bilgi çalışanları ile diğer çalışanlar arasında da belirgin bazı farklılıklar bulunmaktadır. Bu farkların çoğunun kaynağı bilgi işinin belirgin ve ayırt edici özellikleridir. Bu farklılıklar, bilgi çalışanının iş planlama, yaratıcılık, yenilik, karar alma ve organizasyonun içindeki ve dışındaki insanlara doğrudan etkisi ile ilgili yeteneklerini yansıtmaktadır.

  •  Tekrarlanmayan işler, görevler ve öngörülemeyen yön ve kapsam değişiklikleri gibi durumlarla bilgi çalışanları çok sık karşılaşır. Hemen her işleri özgündür. Örnek alınabilecek bir deneyim daha önce yaşanmamıştır. Benzer bir durumun tekrarlanması olasılığı da son derece düşüktür. İşlerin gelişmesini ve geleceğini tahmin etme konusunda da güvenilir bir yöntem bulunmamaktadır.
  •  Bilgi profesyonelleri, bireysel çalışma yöntemlerini karşılaştıkları değişen iş görevlerine uyarlama konusunda büyük bir özgürlüğe ve karar yetkisine sahip olmak isterler.
  •  Bilgi profesyonellerinin ortaya koyduğu ürünleri sayısal olarak ölçmek çok güçtür.
  •  Bilgi profesyonellerinin “üretim hızı”, zekâ, yaratıcılık ve çevresel faktörler arasındaki karmaşık etkileşime bağlıdır.
  •  Beyaz ve mavi yakalıların işlerini yapmalarıyla performans geribildirimlerini almaları arasında göreceli olarak kısa bir süre geçmektedir. Oysa bilgi profesyonellerinin bir tasarımı ya da fikri ortaya koymasıyla bunun uygulanması arasında bazen aylar, hatta yıllar geçmektedir.
  •  Süreç prosedürlerinin dikkatli tasarımıyla beyaz ve mavi yakalıların işlerinin etkinliği belirlenebilir. Ancak, tekrarlanmayan işler yapan bir bilgi profesyonelinin etkinliğini kendisi belirler. Onun bir işi ne kadar iyi yaptığı, genellikle, yeni bilgileri ve teknolojileri ne kadar beceriyle kullandığına bağlı olarak değişir.
  •  Bilgi profesyonelleri, çalışmalarının etkinliğiyle şirket içinde ve dışındaki çok sayıda insanı doğrudan etkilerler.
  •  Bilgi profesyonellerinin üretimlerini sayısallaştırmak zor olduğu için  verimliliklerini bilinen yöntemlerle ölçmek ve değerlendirmek de çok zordur. Bu nedenle, onların performanslarını ölçebilecek yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Reklam
Bu yazı Yönetim içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.