Akıl, Zekâ ve Kurnazlık

Zihinsel çaba, bilgileri derleyerek ve deneyimlerden sonuçlar çıkararak akla ulaşma sürecidir. Akıl ise bilgi ve deneyimlerin işlenmesiyle elde edilen zihinsel üründür. İnsanlar, yaşamlarını etkileyen kararları bilgiyle değil akılla verirler. Çevremizde bilgili oldukları halde akıl sahibi olmayan ve bu nedenle de ciddi sorunlar yaşayan çok sayıda insan olduğunu görüyoruz. Akıllı insanlar, elde ettikleri bilgi ve deneyimleri işleme, yorumlama ve kullanma yeteneğine sahiptirler. Akla sahip insanlardan yararlanma becerisine sahip olanlar da akıllı insanlardır.

Aklın zekâ ile birleşmesi durumunda etkinliği çok büyük ölçüde artacaktır. Zekâ, duruma ve ortama uyum yeteneği olarak tanımlanabilir. İnsana düşünce ve davranışında hız ve esneklik kazandırır. Bu özellik akıllı bir insanda bulunduğunda işinde ve özel yaşamda gerçek anlamda etkin, başarılı ve lider nitelikli bir insan ortaya çıkacaktır. Böyle bir insan, içinde bulunduğu durumlardan ve ortaya çıkan gelişmelerden en yüksek faydayı sağlayacaktır. Aynı şekilde, olumsuz durumlardan en az etkilenecek, hatta bunlardan yararlanmasını da bilecektir.

Kurnaz insanlar ise gerçekte akıllı olmadıkları halde kendilerini akıllı zannedenlerdir. Bilgi ve deneyimden yoksundurlar, dahası bunlara sahip olsalar bile kullanabilecek yetenekleri yoktur. Başkalarından daha akıllı olduklarına inanırlar ve herkesi buna inandırabileceklerini düşünürler. Aslında, bir anlamda zeki insanlardır. Hızlı düşünebilirler, pratik zekâları vardır. Hızlı karar verir ve hızlı harekete geçerler. Duruma göre oynamasını ve her zaman kazanan tarafta olmasını bilirler.

Kurnaz insanlarla yaşayanlar veya onlarla aynı işyerlerinde çalışanlar bazen onların akıl oyunlarına şaşırabilirler. Kolay akla gelmeyecek çözümler, ince ayrıntılar, ustaca planlanmış senaryolarla karşılaşabilirler. Bunların çoğu, karşısındakilerin daha az akıllı (açıkçası saf) olması durumunda olağanüstü etki bırakabilir. Ancak, gerçekten akıllı insanların bu tür kurnazları tanıması ve kurnazlıklarını sezmesi çok uzun sürmeyecektir. Kurnaz olduğunu düşünenler aslında akıllı insanların yanında aptal durumuna düştüklerinin de farkında değillerdir.

Bu yazı Kişisel Gelişim içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.