Çok Kültürlü Ekipler

Ekip, bir görevi tamamlamak için birbirlerinin bilgi ve yeteneklerine ihtiyaç duyan iki ve daha fazla sayıda insandan oluşur. Ekip, ortak bir amaç etrafında, belirlenmiş bir dizi görev ve sorumlulukları yerine getirmek üzere benimsenmiş bir liderle çalışmayı kabul eden belirli sayıdaki insan topluluğudur.

Çok kültürlü ekipler, günümüzde daha fazla gündeme gelmekte ve iş yaşamında belirleyici rol oynamaktadırlar. Sanal ya da gerçek, bu ekipler geleceğin temel çalışma tarzı olacaktır. Bu nedenle, organizasyonlarda merkezden belirlenen strateji ve direktiflerle küresel yapının uç noktalarından akan bilgileri ve uygulamaları karşılıklı olarak dengeleyecek yeni yönetim sistemlerine ihtiyaç duyulacaktır.

Günümüzde bir ekibin üyelerinin kültürel farklılığı, küresel pazarlarda başarı olasılığını yükselten bir nitelik olarak görünmektedir. Uluslar arası ekipler; küçük, çevik, esnek ve çok yönlüdür ve birbirini tamamlayan çeşitli yetenekleri barındırırlar. Bu nitelikler, sıklıkla ve beklenmedik biçimde ortaya çıkan problemler ve çelişkili durumlar karşısında uygulanabilir çeşitli çözümler sunacaktır.

Bu tür ekiplerin önemli bir üstünlüğü farklı kültürlerin bilgi, yetenek ve deneyimlerini bir araya getirmesidir. Hiyerarşik bir yapının katı ve gereksiz sınırlamalarını aşarak ortak amaç etrafında etkili bir bütünlük sağlandığında çok kültürlü ekipler, potansiyel olarak yüksek etkinlik ve verimlilik için uygun ortamları yaratırlar.

Eğer, çok kültürlü ekibin görevi yenilik ve yaratıcılık içeriyorsa, farklılıklar tanınıyor ve saygı görüyorsa, bütünleştirici büyük bir amaç ve güçlü bir vizyon varsa, üyeler liyakate göre seçiliyor ve kendilerine eşit güçler veriliyorsa ve zamanında dürüst geribildirim sağlanıyorsa ekibin etkinliği yüksek olacaktır.

Buna karşın, ekibin görevinin heyecan uyandırmayan, sıradan bir görev olması, farklılıkların görmezden gelinmesi, seçimde ayırımcılık yapılması, ayırımcı davranışların sergilenmesi, belirli kültürel değerlerin baskıcı bir şekilde öne çıkarılması ve geribildirim sağlanmaması gibi durumlarda da ekibin etkinliğinin düşmesi kaçınılmazdır.
Kaynak: İ. Barutcugil, Kültürler Arası Yönetim, kariyer Yayınları, İstanbul, 2011

Reklam
Bu yazı Yönetim içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

1 Response to Çok Kültürlü Ekipler

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.