Duyguların Yönetimi

Toplumsal yaşam duygulara dayanır. Organizasyonlarda birlikte çalışmak, kararlar almak, işleri ve ilişkileri yönetmek duygusal etkileşimlerle gerçekleşir. İş yaşamı; iletişim, güven, ekip çalışması, motivasyon, liderlik, stres, çatışma gibi duyguların yoğun yaşandığı süreçler içinde geçer. Bu süreçlerde doğru kararlar almak ve uygun davranışlar göstermek için duyguları anlamak ve yönetmek gerekir. Duyguları yönetmek, onların bedensel, zihinsel ve duygusal anlamda bir zarar vermesini önlemek ve öğrenme, gelişme, değişme ve başarı anlamında yararlar sağlamasını kolaylaştırmaktır.

Çoğu insan, kendi duygularını anlama, anlatma ve yönetme konusunda sorunlar yaşar. Duygularını saklamak ve açıklamak arasında kararsız kalır. Duygularından utanır, onları bastırır ya da gerçekte yaşamadığı duyguları sergilemeye çalışır. Duygularını nasıl ve ne zaman göstereceğini bilemeyen insanlar huzurlu ve güvenli olamaz, sağlıklı ilişkiler geliştiremez ve başkalarını da yönetemezler. Duyguları, sözleri ve davranışları farklı insanlar her şeyden önce güvenilir olamazlar ve başkaları üzerinde etki yaratamazlar.

Bir çok insanın duygularını anlama ve yönetme konusunda bilgisi yoktur ve öğrenmek için bir fırsatı olmamıştır. Bunun farkında da değillerdir. Bazen, duygularını inkâr ederler ya da bastırırlar. Duygularını akıllarıyla yenmeye çalışırlar veya yemek, içki, sigara veya başkaca alışkanlıklarla etkisini azaltmaya gayret ederler. Bütün bunlar, duygusal sorunları ortadan kaldırmaz, belki daha fazla birikmesine ve yoğunlaşmasına neden olur. Bazen de insanlar sonuçlarını düşünmeden duygularıyla hareket ederler ve daha sonra üzülecekleri tepkiler verirler.

Şüphesiz, insanlar kendileri dışında olanların çoğunu kontrol edemezler. Ancak, duygularını nasıl yorumlayacaklarına ve yöneteceklerine karar verebilirler. Kişisel değerler, düşünceler, tepkiler ve eylemlerle ilgili deneyimlerinden dersler çıkarabilen insanlar duygularını kontrol edebilirler. Duygulara sahip olmak ve duygusal davranmak doğaldır Ancak, duyguların davranışlara nasıl yansıtılacağı konusunda bilinçli olmak gerekir. İnsanlar davranışlarına yansıdığı sürece duygularından da sorumludurlar.

Reklam
Bu yazı Kişisel Gelişim içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.