Bir çatışma durumunun sonucunun olumlu ya da olumsuz olması onun nasıl yönetildiğine bağlıdır. Çatışmayı ilişkileri yıkan olumsuz bir gelişme olarak görmemek gerekir. Etkili bir şekilde yönetildiğinde çatışma bir organizasyonda ya da toplumda enerjinin ve yaratıcılığın kaynağı olan değerli bir sürece de dönüşebilir. Çatışmayı yok saymak, görmezden gelmek akılcı değildir. Aynı şekilde, bir çatışmayı çözülmesi imkansız görmek de yanlıştır.
Aralarında önemli güç farkları olan insanlar arasındaki çatışmalarda, daha fazla güce sahip olan taraf, çatışmanın herhangi bir anında kendi amaçlarını elde etmek için bu gücünü kullanabilir. Ancak bunu düşünerek güçlü kişilerle çatışmaya girmekten kaçınmak da doğru bir davranış değildir.
Kıt kaynaklar, karar alma gücü ve sosyal statü üzerindeki çatışmalar, yaygın gözlenen çatışma türleridir. Sınırlı olduğu düşünülen şeyler çatışma nedeni oluştururlar. Diğer önemli çatışma nedenleri de bilgi, amaç, yöntem ve değer farklılıklarıdır. Bunlar arasında çözümü en zor olan çatışmalar inançlar ve değerlerle ilgili olan çatışmalardır.
Çatışma durumlarında, tarafların her zaman rakiplerini safdışı etmek, yaralamak veya tümüyle yok etmek için mücadele ettiklerini düşünmemek gerekir. Çatışmaların büyük çoğunluğunda ilişkilerin (duyguların) çatışma konusundan (mantıktan) daha önemli olduğu bir gerçektir. Çatışma, her zaman bir kazanan ve bir de kaybeden olacağı anlamına gelmez. Ayrıca, bir çatışma sürecinde zarar görmek ve kaybetmek her zaman o kişinin güçsüz, zayıf görüleceği anlamına da gelmez. Dahası bir kişinin çatışmacı davranışlar göstermesi onun kötü niyetli olduğu anlamına da gelmez.
Bazı insanlar, çatışma konusunu yok farzedip, görmezden gelirler. Bazı insanlar sorunu ele alır ve bir çözüme ulaşmaya çalışırlar veya durumu yatıştırır, uzlaşmacı olurlar. Sorunu ele alıp çözüm arayışına girenler, tutumlarına bağlı olarak bunu saldırgan, edilgen veya girişken davranışlar sergileyerek yapmaya çalışırlar. Müzakere sürecinin ve arabuluculuğun başarılı olabilmesi için çatışmaya taraf olanların kendilerini göreceli olarak eşit güçlere sahip olarak algılaması gerekir. Çatışmayı etkili bir şekilde çözme yeteneği bir insanın en önemli sosyal becerilerinden biridir.
Reblogged this on yasarnorman.