Çatışma

Çatışma, insanlar için toplumsal yaşamın kaçınılmaz bir özelliğidir. İyi ya da kötü olarak nitelendirilememesi ve yalnızca varlığı kabul edilmesi gereken bir yaşam gerçeğidir. Çatışmacı durumlar, iki ya da daha fazla insanın ya da grubun ihtiyaçları, çıkarları veya isteklerinin birbiriyle çelişmesi durumunda ortaya çıkar. Çatışma; anlaşmazlık, savaş, duygusal gerilim, kavga veya çarpışmadır. İnsanların birbiriyle zıtlaşması ve inatlaşmasıdır. Bir insanın veya grubun kendi fikirlerinin dışında kalan farklı fikirlere zihinlerini kapatmasıdır. Bir kişinin grup veya toplum içinde yalnız kendi bildiği yoldan gitmek istemesidir. Çatışma bunların hepsidir ve buna benzeyen tüm diğer zor durumlardır.

Çoğumuz çatışmadan hoşlanmayız ve elimizden geldiğince engellemeye çalışırız. Hatta açık bir çatışmayı önlemek için bazen geri adım atar, haklarımızdan vazgeçer ve hoşumuza gitmeyen durumlara da katlanırız. Ancak, çoğu kez bu geri durmanın da bir sınırı vardır, ölçü aşıldığında çatışma kaçınılmaz olur.

Organizasyonlarda yöneticilerin ve çalışanların ya da daha genel bir ifadeyle bir toplumda yaşayanların sağlıklı ilişkiler kurabilmeleri için çatışma yönetme becerileri geliştirmeleri önemlidir. Bunun için iletişim kanallarının açık tutulması, herşeyden önce tarafların birbirlerini empatiyle dinlemesi önemlidir. Bunun olması, ortamdaki stresi azaltır, anlayış ve işbirliğini sağlar sorunların kazan – kazan anlayışıyla çözümünü kolaylaştırır. Çatışmayı yönetmeyi öğrenmek, ilişkileri ve toplumsal yaşamı daha kolay ve zevkli hale getirecektir.

Çatışma çoğumuzun aklına kavgayı, savaşmayı, kırıp geçmeyi getirir. Bunlar çatışmanın oldukça abartılı tanımlarıdır. Günlük olağan yaşamımızda da sürekli olarak yakınlarımızla, çalışanlarımızla ya da hiç tanımadığımız insanlarla tartışma, eleştirme, olayları farklı görme ve fikir ayrılığına düşme gibi nedenlerle karşı karşıya geliriz. Çatışma doğal bir yaşam olgusudur. Dahası, modern çalışma hayatında çatışma; sorun çözme, karar alma, değişim ve yenilik yönetimi gibi süreçlerde olumlu bir etki yaratır. Görüş ayrılıklarının yarattığı çatışma ortamı, çözüm seçeneklerinin tekrar gözden geçirilmesine, alternatif yaratıcı çözümlerin aranmasına ve en doğru kararın verilmesine yardımcı olabilir. Kısaca, iyi yönetildiğinde çatışmalar olumsuz etkilerinden çok daha fazla olumlu sonuçlar yaratabilirler.

Bu yazı Yönetim içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.