İnsan kaynakları planlaması, şirketin gelecekteki yetkinlikler ihtiyacını karşılamak için kapsamlı bir stratejinin geliştirilmesidir. Doğru zamanda ve doğru yerde, uygun becerilere sahip, doğru sayıda kişinin bulundurulması için yapılan bir çalışmadır. Temel amacı, insan kaynağının en etkin kullanımının sağlanması, diğer bir ifadeyle, insan yeteneklerinden en üst düzeyde yararlanılması olan insan kaynakları planlaması, çalışanın şirkete alınmasını, çıkarılmasını ve şirket içi hareketliliğini düzenleyen ve değerlendiren bir süreçtir.
İnsan kaynakları planlaması üç aşamada gerçekleştirilir. İlk aşama, şirkette var olan insan kaynaklarının değerlendirilmesi ve bugünkü durumun belirlenmesidir. Bu aşamada yönetim, mevcut insan kaynaklarının şirketin ihtiyaçları için yeterli olup olmadığını ve doğru kullanılıp kullanılmadığını inceler. İkinci aşama gelecekteki ihtiyacın tahmin edilmesidir. Burada, mevcut insan kaynaklarının bugünkü ve gelecekteki becerileri karşılaştırılır ve ihtiyaçlar karşısındaki durum değerlendirilir. Son olarak da bu ihtiyacın karşılanması için bir program geliştirilir. İnsan kaynakları planı, çalışanların seçimi, işe alınmaları, eğitimleri, kariyer planlamaları ve ücretlendirilmeleri ile ilgili kararlar için temel oluşturur.
İsmet Hocam merhabalar,hocam çok sıkı takipçinizim ve şu anda yazdığınız kitabı okumaktayım.Hocam İK alanında yüksek lisans yapmak ve ilerlemek istiyorum tavsiyeleriniz benim için çok önemli olacak tavsiyelerinizi almak isterim saygılar.
Gökhan Bey, Öncelikle mezun olduğunuz okulun dışında bir eğitim kurumunda yüksek lisans yapmanızı öneririm.
Aynı okulda, lisans eğitimi aldığınız öğretim üyelerinden yüksek lisansta çok farklı bir şey öğrenemiyorsunuz.
İkinci olarak, İK alanında biraz da olsa deneyim kazanarak yüksek lisans yapmanızın çok daha yararlı olacağını söyleyebilirim.
Bu part time da olabilir, tam zamanlı da. Ancak, uygulamaları bilerek yüksek lisans yapmak size daha çok değer katacaktır.
Ayrıca, bu alandaki tüm yayınları (kitaplar, makaleler, bloglar, web siteleri vs) izlemenizi, mümkün olduğunca İK etkinliklerine katılmaınzı öneririm.
Başarılı olmak için ihtiyacınız olan dört şey; istek, karar, kararlılık ve disiplindir.
Başarılar dilerim.
İsmet Barutcugil