Hemen her şirket, kârlılık, büyüme, rekabet etme ve kalıcı olma gibi endişelerle inovasyon yapmak istemekte, ancak bunların önemli bir kısmı, kendi bünyesinde yeterince uyarıcı ve eyleme geçirici güç kaynaklarına sahip olmadığından inovatif girişimleri başlatma konusunda başarılı olamamaktadır.
Şirketlerde inovasyonu başlatacak ve başarıya taşıyacak uyarıcı ve eyleme geçirici güç kaynakları arasından en önemlileri şunlardır:
Uygun şirket kültürü: İnovasyon için şirket kültürünün uygunluğu tartışılmaz bir ön koşuldur. Araştırmaya, öğrenmeye, değişmeye ve gelişmeye açık bir şirket kültürü, inovasyon yapacak insanlar ve ekipler için hem güçlü bir destek hem de önemli bir itici güçtür.
Adanmış insanlar ve ekipler: İnovasyon yapan şirketler, özverili ve disiplinli çalışan, kendini işine adayan insanların ortaya koyduğu yoğun emekle başarıya ulaşırlar. Özveriyle ve adanmışlıkla çalışma alışkanlığı kazanmış insanların oluşturduğu ekiplerin ortak performansı inovasyon için önemli bir güç kaynağıdır.
Esnek örgüt yapısı: Beklenmeyen durumlar ve özellikle yeni fırsatlar karşısında doğru ve hızlı uyum sağlama yeteneğine sahip, katı kalıpların, hiyerarşik yapıların ve değişmez kuralların olmadığı organizasyon anlayışı, yapısı ve işleyişi inovasyon için uyarıcı ve destekleyici olacaktır.
Merak: Araştırmaya, sorgulamaya ve deneme yanılma yoluyla öğrenmeye yönelik tutkulu bir istek gösteren çalışanlar, bilgiye aç ve açık beyinler şirket içindeki inovatif girişimlerin arkasındaki önemli güç kaynaklarından biridir.
Hırs: Çalışanların ve yönetimin başarma ve kazanma amacıyla eyleme geçmesini tetikleyen güçlü tutkuyu, yoğun çabayı ve kararlılığı ifade eden hırs inovatif girişimlerin başlatılmasında ve sürdürülmesinde önemli rol oynar. Ancak yöneticilerin ve çalışanların hırslarının kendilerine ve başkalarına zarar vermeyecek düzeyde olması gerekir.
İhtiyaç: Şirkette bir eksiklik ve yetersizlik duygusunun verdiği rahatsızlığı, bir açıklığı ya da zayıflığı giderme konusunda güçlü bir istek olmadığında inovasyon için eyleme geçmenin bir nedeni olmayacaktır. İnovasyon çabalarını tetikleyecek önemli bir güç, görülen, hissedilen ya da varsayılan ihtiyaçlardır.
Bir şirket, bu özelliklerden ne kadar fazlasına bir arada sahip bulunuyorsa inovasyon için o ölçüde itici, eyleme geçirici güce ya da uyarıcı kaynağa sahip demektir.
Kaynak: İsmet Barutçugil, Stratejik İnovasyon Yönetimi, Kariyer Yayınları, İstanbul, Ocak 2020