Koçluk, her ne kadar çoğu şirkette doğru bir biçimde uygulanmasa da son yıllarda bütün diğer kültürel değişim programlarından ve çalışan geliştirme tekniklerinden daha fazla ilgi uyandırmaktadır. Bir şirket, ne kadar çok yöneticisini etkili koçlara dönüştürebilirse bugünün hızla değişen iş çevresine o kadar kolay uyum sağlayabilecektir. Bu nedenle, şirketler bir koçluk kültürü yaratmalı ve koçluğu kişilik özelliklerinin bir parçası olarak benimsemiş çok sayıda yöneticiye sahip olmalıdırlar. Önyargısız, olumlu ve takdir edici bir tutum koçluk kültürünü besleyecektir. Çalışanlar öğrenmeye değer verecekler, arkadaşlık ruhunu paylaşacaklar ve yöneticileri de onlara dürüst geribildirim sağlayacaklardır.
Şirketlerde yöneticilerin çalışanlarına koçluk yapmalarını temel alan bir yönetim kültürü geliştirilirken öncelikle atılması gereken bazı adımlar vardır. Bunlar, koçluk kültürünün alt yapısını hazırlayacak, koçları cesaretlendirecek, koçluk uygulamalarını özendirecek ve direnç gösterecek çalışanları etkileyecek adımlardır.
– Üst yönetimin doğru örnek oluşturması ve doğru davranışları cesaretlendirmesi
– Yöneticilerin koçlar olarak çalışanların gelişimleriyle kişisel olarak ilgilenmesi
– Şirket çapında bir öğrenme ve paylaşma ortamının yaratılması
– İnsanların birbirleriyle etkili iletişim içinde olmasının ve iyileştirme ekipleri olarak çalışmasının cesaretlendirilmesi
– Hedeflerle yönetim anlayışının yerleştirilmesi, hedeflerin açık olması ve odaklanmanın sağlanması
– Herkesin şirketin vizyonunu, misyonunu ve kurumsal değerlerini bilmesi ve desteklemesi
– Ekip anlayışının ve ekip çalışmasının özendirilmesi, başarının ekip başarısı olarak görülmesi
– Karar alma sürecinin herkesin katılımına açık olması, çalışanların sürece katkılarının artırılması
Tepe yöneticiler başta olmak üzere her basamaktaki yöneticilerin desteğini almak koçluk kültürünün benimsenmesini büyük ölçüde kolaylaştırır. Bunun için koçluğun şirketlere sağladığı önemli yararları vurgulamak gerekir. Bu yararlar, şirketlerde koçluk kültürünü ve uygulamalarını yerleştirmek ve yaygınlaştırmak isteyen yöneticiler için destekleyici ipuçları olabilir. Koçluk;
– Performansları iyileştirir ve çalışanları geliştirir: insanların hedeflerine ulaşmasına yardım eder.
– Öğrenmeyi iyileştirir: öğrenmenin hızını artırır.
– Çalışanlar için yaşam kalitesini iyileştirir: daha yüksek performans göstererek daha mutlu olmalarını sağlar.
– Yöneticiler için daha fazla zaman yaratır: çalışanlar daha fazla sorumluluk alırlar.
– İnsanların, becerilerin ve kaynakların daha iyi kullanılmasını sağlar: çalışanların ne kadar yetenekli olduklarını ortaya çıkarır.
– Acil durumlarda tepkinin hızını ve etkisini artırır: sorumluluk almaktan korkmayan insanlar krizlerde hızlı ve etkili biçimde eyleme geçerler.
– Değişime uyum sağlamayı kolaylaştırır: “dinleme, öğrenme, koçluk kültürü” olan şirketler değişen iş dünyası koşullarına en iyi şekilde uyum sağlayabilirler.
– Çalışanların motivasyonu artırır: insanları daha fazlasına ulaşmak için motive eder ve yeni liderlerin hazırlanmasına yardımcı olur.
– Değerli bir yaşam becerisi kazandırır: başkalarına etkili bir şekilde koçluk yapma becerisi olan yöneticiler çoğalmaya başlar.
– Modern yaşamın zorluklarıyla baş etmeyi sağlar: tutkusu ve duygusal zekâsı yüksek koçlar çalışanların stresle ve diğer yaşam sorunlarıyla baş etmesine yardımcı olabilirler.