Koçlar, uygun ortam ve koşulları yaratarak çalışanları yüksek performans göstermeleri ve daha başarılı olmaları yönünde destekler, cesaretlendirir ve kendi sorunlarını çözmeleri, kendi kararlarını almaları için tutum, beceri ve davranış anlamında geliştirirler. Onlar, çalışanların her sorusunu cevaplayan ve her sorununu çözen yöneticiler değillerdir. Günümüzde yöneticilik eğitimlerinde öğretilen, şirketlerde uygulanan ve alışkanlık kazanılan yönetim becerilerinin birçoğu iyi bir koçun sahip olması arzulanan niteliklerine uygun olmamaktadır. Bu, koçluğu şirketlerde bir yönetim tarzı olarak benimsemenin ve uygulamanın önündeki en önemli zorluktur.
Bu nedenle, koçluk tarzını geliştirmek isteyen bir yöneticinin ilk yapması gereken, yöneticilikle ilgili olarak bugüne kadar öğrendiklerini ve bildiklerini unutmasıdır. Geleneksel yönetim anlayışında yönetici; planlayan, kararlar alan, talimatlar veren ve uygulamaları kontrol eden kişidir. Sorunları kendisi çözer, görevleri dağıtır, çalışmaları izler ve koordine eder. Sonuçları denetler ve değerlendirir. Başarılı olmak için yetkilerini sonuna kadar kullanmak, baskıcı ve rekabetçi olmak zorundadır. İnsanların fikir ve talimat almak için kendisine gelmesini bekler ve bundan hoşlanır. Böylece her şeyin kendi bilgisinde ve kontrolü altında olduğundan emin olur. Böyle bir yönetim tarzını benimseyen yöneticinin kullandığı beceriler onun başarılı bir koç olmasına yardımcı olamayacaktır.
Etkili bir koç olma yolundaki bir yöneticinin karşılaşabileceği başlıca engeller şunlardır:
– Hedeflere aşırı odaklanmak, yalnızca sonuçlar için çalışmak
– Delege etmede güçlük yaşamak; isteksiz, kararsız davranmak
– Her zaman kendi görüşleriyle ve çözümleriyle ilerlemek istemek
– Sürekli ve yakından kontrol etme istek ve ihtiyacını duymak
– İşe fazla odaklanmak ve insan faktörünü önemsememek
– İnsanlara mesafeli durmak, soğuk davranmak
Yönetici, şu davranışları sergilediğinde çalışanlar onu etkili bir koç olarak göreceklerdir.
– Dinlemeye zaman ayırmak ve çalışana tüm dikkatini vermek
– Çalışanı yalnızca bir iş elemanı olarak değil, bir insan olarak görmek
– Çalışana kendi sorununu çözebilme konusunda yardımcı olmak
– Doğru bir rol model, kişisel bir örnek olmak
– Çalışana daha fazlasını ve daha iyisini yapabileceğini hissettirmek
– İddialı olmaları yönünde çalışanı cesaretlendirmek
– Kendilerine olan güvenlerini beslemek
– Şirkette onları ilgilendiren konularda bilgi paylaşmak
– İyi iş yaptıklarında takdir ve tebrik etmek
– Doğru yapılmayan herhangi bir şey olduğunda bunu açıklıkla konuşmak
– Kendi yetkinliklerini keşfetmelerine fırsat vermek
– Yetkinliklerini kullanmalarına ve geliştirmelerine yardım etmek
Yönetici, çalışanlarına yardım etmek istediği için koçluk yapmalı, kendi amaçlarını elde etmelerine yardımcı olmaya odaklanmalıdır.. Onlara yalnızca kendisi, ekibi ya da şirket için daha yüksek performans göstermeleri ya da kendisinin sahip olduğu becerileri kazanmaları için koçluk yapmamalıdır. Kendi amaçlarını ya da onların sahip olmaları gerektiğini düşündüğü amaçları benimsetmeye çalışmamalıdır. Çalışanlara Kendi potansiyellerine ulaşmaları için çalışanlara koçluk yaparken kendine yeterliliklerini pekiştirmeli, koç olarak kendi sınırlarının onları olumsuz etkilemesine izin vermemelidir. Eğer o potansiyele ve arzuya sahiplerse çalışanlarının kendi başarılarının ve yeteneklerinin de ötesine geçmelerine yardımcı olmalıdır.