İnovasyon yapmak, yalnızca istemekle ya da hedefler belirlemekle olmaz. Bunun çok daha ötesine geçmek gerekir. Çalışanların yürekten katılımı, bilgi paylaşımı, yönetsel şeffaflık ve etkili iletişim, inovasyon olgusunun olmazsa olmaz parçalarıdır. Bunların güçlü bir kurum kültürü tutkalıyla bir arada tutulması ve hedefleri, insanları ve kaynakları uyumlaştıran bir stratejik planla yönetilmesi büyük önem taşır.
İnovasyon, şirketin ana amaçlarından ve temel misyonlarından biri olarak belirlenmeli ve çalışanlar tarafından benimsenmelidir. Şirketin nerede durduğunu, neyin peşinde olduğunu, nereye gittiğini ve oraya nasıl gitmek istediğini herkesin bildiği bir örgütsel iklim önemlidir. Burada insanlar, inovatif eylemin etrafında bir araya gelmeyi ve katkıda bulunmayı içtenlikle isterler. Enerji dolu bir ortam yaratılır ve yönetimin iyileştirmeler istemesine gerek kalmadan çalışanlar bu amaca ulaşmak için kendilerini coşkuyla adarlar.
Çalışanların, müşterilerin ve tedarikçilerin tek bir platformda buluşarak iyileştirmelere katkıda bulunmak üzere işbirliğine girmeleri inovasyonun ilk ve en önemli adımdır. Bunun ötesinde, bir şirketin inovasyona ne kadar hazır olduğunu anlamak için aşağıdaki soruları cevaplandırmak yararlı olacaktır.
1. Şirkette çalışanlar inovasyonun gerçekte ne olduğunu biliyorlar mı? Küçük iyileştirmelerden tümüyle yeni bir ürünü pazara sunmaya ya da bir süreci tümüyle değiştirmeye kadar uzanan eylemler ve stratejiler tüm çalışanlar tarafından bilinmeli ve doğru anlaşılmalıdır.
2. Sürekli iyileştirme ve eğitim öncelikli midir? Etkili ve tutarlı inovasyon uzun dönemli bir adanmışlığı gerektirir. Çalışanların eğitilmeleri ve iyileştirmeler süreklilik göstermelidir.
3. İnovasyondan doğrudan sorumlu bir kişi bulunmakta mıdır? Bazen şirkette inovasyon çabalarını yönetecek bir üst düzey yöneticiyi görevlendirmenin maliyeti yüksek olabilir. Ancak, umut veren yeni fikirleri değerlendirecek, yönlendirecek, iyileştirilmesini ve uygulanmasını sağlayacak bir kişiye ya da ekibe her zaman ihtiyaç vardır.
4. Kurum kültürü inovasyonu desteklemekte midir? Üretken bir iş ortamı için çalışanlara güven ve özgürlük veren ilişkiler önem taşır. Çalışanlar farklı fikirler üzerinde düşünme, fikirleri paylaşma ve sorunları çözmek için işbirliği yapma fırsatlarını bulmalı ve sorumluluk almalıdırlar.
5. Çalışanlarla yöneticiler arasında güvene dayalı güçlü ilişkiler var mıdır? İlişiklerde güven eksikliği, belirsiz görev tanımları, iletişimsizlik, saygısızlık ve ilgisizlik inovasyon çabalarının başarısını engeller.
6. Çalışanlar kendi sorumlulukları dışındaki şirket faaliyetlerini anlıyorlar mı? Etkili inovasyon şirketin bir bütün olarak sahip olduğu fırsatlar ve karşılaştığı sorunlar hakkında tam bir anlayışın olmasını gerektirir. Çalışanların ana sorumlulukları dışındaki alanlarda bilgi paylaşımları artırdıkça bağlılıkları ve sorun çözmeye olan ilgileri de artmaktadır.
7. Çalışanların fikirlerine değer verilmekte midir? Hemen her şirket çalışanlarının fikirlerine önem verdiğini duyurmakta, ancak öneri kutuları çoğu kez ya boş kalmakta ya da öneriler yönetim tarafından göz ardı edilmektedir. Bilgi paylaşımını ve geribildirimi açık yapmak, eleştirel düşünmeyi özendirecek, katılımı artıracak ve şirkete inovasyon için birçok parlak fikir sağlayacaktır.
8. İletişim kanalları açık ve yeterince etkili çalışmakta mıdır? Parlak fikirlere sahip çalışanlar bunları karar verenlere iletmekte ve geribildirim almada sorun yaşıyorlarsa yaratıcılıklarını ve motivasyonlarını kaybedeceklerdir.
9. Çalışanların yeni fikirlerini değerlendirecek bir süreç / sistem bulunmakta mıdır? İnovatif fikirler, eğer dikkate alınmıyor, peşine düşülmüyor, değerlendirilmiyor ve uygulanmıyorsa çalışanlardan inovasyon konusunda ilgi, katkı ve adanma beklemek boşunadır.
10. Çalışanların katkılarını takdir edecek ve ödüllendirecek bir sistem bulunmakta mıdır? İnovasyon çabalarına katkı düzeylerine göre çalışanları takdir edecek, ödüllendirecek ve onlara kariyer geliştirme ve büyüme fırsatları sunacak sağlıklı bir sistem ilham verici ve özendirici olacaktır.
http://www.ideawake.com, Is your company ready to innovate? (white paper) ‘den uyarlanmıştır.