Koçluk Becerileri: Kitap Tanıtımı

   Bu kitapta koçluk, büyük ölçüde iş yaşamında, şirketlerde, kurumsal yapı içerisinde yöneticilerin kendisine bağlı çalışanlarla gerçekleştirebileceği yeni bir yönetim yaklaşımı olarak ele alınmakta ve yöneticilere koçluk yaklaşımıyla işlerini ve ilişkilerini daha farklı bir şekilde yürütebilmeleri için gerekli bilgilerin ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

İnsan yönetimi ve insan ilişkileri konusunda yetkinliklerini iyileştirmek isteyen yöneticiler için koçluk yaklaşımına uygun tutum, tarz ve becerileri, uygulanabilir yöntemleri ve teknikleri içeren bu kitap, aynı zamanda, konuyla ilgili temel ve teorik bilgileri olabildiğince yalın bir şekilde sunmakta, görüşleri, yaklaşımları ve modelleri ana hatlarıyla özetlemektedir.

Koçluk yaklaşımı yöneticilere, benimsedikleri ve uyguladıkları takdirde, ekiplerinin performansını ve motivasyonunu artıracak yeni fırsatlar sunar. Bu nedenle, bu kitabın hedef okuyucu kitlesi her kademedeki yöneticilerdir. Koçluk kültürünün gelişmesi ve koçluk uygulamalarının başarıyla sürdürülmesi için önemli rolleri ve sorumlulukları olan insan kaynakları yöneticileri de bu kitaptan yararlanacaklardır.

Çeşitli özel ilgi alanlarında bağımsız veya kurumsal olarak koçluk hizmetleri verenler de dikkatli okumaları ve zihinlerinde gerekli uyarlamaları yapmaları halinde bu kitaptan büyük ölçüde yarar sağlayabileceklerdir.

On bölümden oluşan bu kitabın ilk bölümde koç ve koçlukla ilgili temel kavramlara yer verilmiştir. Koçun kim olduğu, kişiliği, özellikleri, davranışları, koçluğun temel ilkeleri ve adımları burada ele alınmıştır.

İkinci bölüm Koçluk Tarzları ve Modelleriyle ilgilidir. Koçluk alanında yaygın kullanılan modeller burada tanıtılmış, özellikle Deneyerek Öğrenme ve Duygusal Zekâ modelleri ayrıntılı açıklanmıştır.

Koçluk Yaklaşımıyla Yönetmek başlığını taşıyan Üçüncü bölümde eski yöneticilik anlayışından koçluk yaklaşımına geçişin yolları ve zorlukları üzerinde durulmakta ve bir yöneticinin çalışanın belirgin ihtiyaçlarına nasıl yaklaşacağı açıklanmaktadır.

Kitabın dördüncü bölümü Koçluğun Farklı Boyutları başlığı altında davranışları, tutkuları, yaşam evrelerini, yetkinlikleri ve hedefleri temel alan koçluk yaklaşımlarını incelemektedir.

Beşinci bölümde Koçluk Becerileri ele alınmaktadır. Bir yöneticinin etkili bir şekilde koçluk yapabilmesi için öncelikle ustalık kazanması gereken soru sorma, dinleme, tekrarlama ve özetleme, beden dilini anlama ve kullanma, geribildirim verme ve yüzleşme becerileri vurgulanmaktadır.

Altıncı bölümün konusu Bir Çalışana Koçluk Yapmaktır. Kitabın önemli mesajlarını içeren bu bölümde gelişimci koçluk modeli ve eylemsel koçluk modeli dikkatle incelenmesi, anlaşılması ve uygulanması gereken yaklaşımlar olarak öne çıkmaktadır.

Yedinci bölüm, koçluk sürecinin en can alıcı kısmını, adeta özünü oluşturan Koçluk Görüşmelerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesi için bilinmesi ve yapılması gerekenleri anlatmaktadır.

Sekizinci bölüm Üst Düzey Yönetici Koçluğu ile ilgilidir. Şirket içinde, genellikle onlara koçluk yapacak düzeyde bir başka kişinin olmaması ya da dışarıdan tarafsız ve bağımsız bir koçun daha etkili olma olasılığı, onların şirket dışından profesyonel koçlarla çalışmasını gerektirmektedir.

Ekip Koçluğu konusuna ayrılan dokuzuncu bölüm, yöneticilerin çalışanla birebir yaptıkları koçluk görüşmelerinin ötesinde ekiplerine bir bütün olarak koçluk anlayışıyla yaklaşmalarını ele almaktadır.

Onuncu ve sonuncu bölümün konusu da şirketlerde koçluk sürecinde karşılaşılan Engeller ve Darboğazlardır. Koçluk yaklaşımına geçiş ve koçluk uygulamaları elbette kolay değildir. Ancak engelleri aşmanın ve sorunları çözmenin yolları her zaman vardır.

İsmet Barutçugil, Yöneticiler İçin Koçluk Becerileri, Kariyer Yayınları, İstanbul, Mart 2018

Reklam
Bu yazı Yönetim, İnsan Kaynakları içinde yayınlandı ve , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.