Kişisel güç, güçlü ve sağlıklı bir benlik duygusuyla insanın içinden gelir. Kişisel güce sahip insanların ayırt edici üç özelliği dikkat çeker. Onların öncelikle öz saygıları yüksektir. Kendilerine saygı duyarlar ve bu nedenle de her zaman kendilerini iyi hissederler. İkinci bir özellikleri bağımsızlık tutkularının yüksek olmasıdır. Kendileri için doğru olanlara bağımsızca karar verebilirler ve bu onlar için önemlidir. Üçüncü özellikleri ise kendi istek ve amaçları doğrultusunda sorumluluk alarak eyleme geçebilmeleri e arkasını getirebilmeleridir. Kişisel güce sahip insanlar, yeteneklerini ve kaynaklarını bilirler ve bunları kullanabilecek güvene sahiptirler.
Kişisel gücün kaynağı, insanın kendini bilmeye başladığı çocukluk yıllarına ve aile çevresine gider. “Ben kimim?” ve “Ben ne yapabilirim?” gibi soruların ilk cevapları aile üyelerinden gelir. Onlar, çocuğun ne olduğu ve ne gibi yeteneklere sahip bulunduğu hakkındaki düşüncelerini cevaplarına yansıtırlar. Onunla ilgili düşüncelerini ve dileklerini sözel ve davranışsal mesajlarla iletirler ve bu mesajlar tüm yaşam boyunca etkili ve kalıcı olurlar.
Çocukluk ve ilk gençlik yıllarında aileden ve yakın çevreden alınan ve içselleştirilen mesajlar eğer destekleyici ve cesaretlendirici ise o insan yaşamında kişisel gücü yüksek, yani girişken, özsaygısı yüksek ve bağımsız davranabilen bir kişi olacaktır. Buna karşın, mesajlar engelleyici, cesaret kırıcı ve küçültücü nitelikte ise o insanın kişisel gücü zayıf kalacak, kendisine saygı duymayacak, kendisini iyi hissetmeyecek, yeterince bağımsız ve girişken davranamayacaktır.
Bununla beraber, yeterince istenildiği ve çaba gösterildiği takdirde her zaman kişisel güç artırılabilir. Bu konuda şüphesiz sayısız yollar ve öneriler olabilir. Kişisel gelişimle ilgili kitaplarda bunların örnekleri çoktur. Ancak, aşağıdaki 10 başlık kısa ve özlü bir liste oluşturabilir.
1. Sorumluluk alın: Tüm yaşam deneyimlerinizin sorumluluğunu üstlenmekten korkmayın. Belki yaşamınızdaki her şeyi kontrol edemezsiniz ancak olayları nasıl yorumlayacağınız ve nasıl tepki vereceğiniz konusunda tercih sizindir.
2. Dinleyin: Başkalarının size söylediklerini yalnızca işitmeyin, dinleyin. Böylece, onların sizi nasıl gördüğünü anlama fırsatı bulur ve amaçlarınıza hizmet etmek için neleri değiştirmeniz gerektiğini öğrenirsiniz.
3. Sahip olduklarınıza sahip olun: Yeni şeyler elde etmek için çaba göstermeden önce sahip olduklarınızı korumaya odaklanın. Yeni şeyler elde etmek heyecanlı ve eğlenceli olabilir. Ancak, şu andaki yaşamınızı ve çevrenizi kontrol altında tutmak size güç verecektir.
4. Kendinize önem verin: Başkalarına ilgide gösterdiğiniz cömertliği kendinizden esirgemeyin. Gündeminizde önemli bir yeriniz olsun
5. Maddi gücünüzü ve dengenizi koruyun: Beğenin ya da beğenmeyin para güçtür. Mali durumunuzu bilin ve kendinizi güçlü hissetmek için ya gelirinizi artırın ya da harcamalarınızı azaltın
6. Yaşamdan ne istediğinizi bilin: Yaşamınızda neye inandığınız ve değer verdiğiniz konusunda dürüst olun. Şu sahip olduklarınızın sizin için ne ifade ettiğini anlamadan istediklerinize sahip olamazsınız.
7. Sağlığınıza dikkat edin: Kişisel gücün belki de ilk koşulu fiziksel olarak güçlü ve sağlıklı olmaktır. Sağlığınızı etkileyen çok sayıda faktör olabilir, ancak sağlıksız gıdaları ve davranışları yaşamınızdan çıkarabilirsiniz.
8. Zamanınızı iyi yönetin: Yaşamı seviyorsanız zamana değer verin. Güçlü olmak için de zamanı akıllıca kullanın. Zamanınızı anlamsız, verimsiz boş uğraşlarla harcamayın
9. Yaratıcılığınızı uyandırın: Kişisel ve profesyonel yaşamınıza yaratıcı etkinlikler ekleyin. Resim yapın, şiir yazın, müzikle uğraşın. İlginizi ne çekiyorsa onu yapın, ancak mutlaka bir şeyler yapın.
10. Kişisel bağımsızlığınıza öncelik verin: Dünyaya yalnız geliyor ve yalnız gidiyorsunuz. Temel ihtiyaçlarınız için başkalarına bağımlı olmayın. Kendini gerçekleştirmenin göstergelerinden biri kendine yeterli olmaktır. Ancak bu bencil olmak değildir; başkalarını sevmeye ve başkalarının vermek istediği sevgiye açık olmaya engel oluşturmaz.