Kariyerinizden Siz Sorumlusunuz!

Yöneticinin Yönetimi  İşlerin süreklilik gösterdiği ve güvenceli olduğu dönemler geride kaldı. İnsanların uzun yıllar aynı işleri yaptığı, bilgi ve deneyim birikimleriyle uzun yıllar gelir ve geçimlerini sağladıkları işler artık yok. Şirketler isteseler bile, çalışanlarına uzun dönemli iş güvencesi verme şansına sahip değiller. Çünkü çoğu kalıcı olup olamayacaklarından emin değiller. Belki birçoğu on yıl kadar sonra çok başka alanlarda farklı ürün ve hizmetler üreterek çok farklı müşteri gruplarına yönelik faaliyetler içinde olacaklarını düşünüyorlar ve bu düşüncelerinde de yanılmıyorlar.

Bugün, çalıştığınız ya da çalışmayı düşündüğünüz bir şirketin kariyer yaşamınızın sorumluluğunu almasını beklemeyin. Bu kesinlikle boş ve anlamsız bir beklenti olacaktır. Günümüz koşullarında ortalama yaşam evreleri 10–14 yıl olan şirketlerin çalışanlarına uzun dönemli kariyer fırsatları ya da güvenceleri vermesi mümkün değildir.

Bu nedenle, kariyerinizi farklı şirketlerde farklı işleri yaparak ve bazen de köklü değişiklikler gerçekleştirerek sürdürmeyi şimdiden planlayın. Kendi kariyerinizi yönetmeniz gerektiğini anlayın. Artık insanlar, çok hızlı değişen ekonomik ve toplumsal ihtiyaçlara göre işlerini ve ilişkilerini sürekli yeniden biçimlendirmek durumundadırlar.

Bu süreçte başarılı olmak için birinci koşul sürekli değişime hazır ve istekli olmaktır. Yaşam boyu öğrenme, kişisel gelişim ve değişim sürecinde yaşamayı göze almak ve bunun gereklerini yerine getirmek gerekmektedir. Değişimi anlamayanlar, kabul etmeyenler veya yavaş kalanlar kariyerlerinde başarısızlığı kabullenmek zorunda kalacaklardır.

Kariyerinizin sorumluluğunu aldığınızda atılacak ilk adım bugün yaptığınız ve gelecekte yapmayı düşündüğünüz işleri incelemektir. Gelecekteki işinizin bugün yaptıklarınızın devamı olmayacağını bilin. Bu nedenle, geleceği düşünürken hayal gücünüzü sonuna kadar kullanmanızda hiçbir sakınca yoktur. Bilim ve teknolojideki gelişmelerin tetiklediği hızlı değişimin sonucunda belirli bir trendi izlemek söz konusu olmayacak, gelecek büyük sıçramalarla oluşacak farklı iş platformlarında yaşanacaktır.

Şüphesiz, bugünü de yaşamak durumunda olduğunuz için öncelikle halen yapmakta olduğunuz işi daha iyi yapacak bilgi ve beceriler geliştirmelisiniz. Geleceğe hazırlanmak adına bugünü göz ardı etmeniz söz konusu değildir. Bugünkü başarısızlığınız, gelecekteki yarışlara katılmanızın önünde ciddi bir engel oluşturabilir. Bu nedenle, bugünü ve geleceği bir arada düşünmek, gerçeği ve hayali bir arada yaşayarak kariyerinizi yönetmeniz gerekmektedir. Bu durum, belki daha önceki kuşakların hiç yaşamadığı ve bu nedenle anlamakta zorlanacağı ilginç bir yaşam senaryosunu ortaya koymaktadır.

Bugünün iş dünyasında bir insanın 20–25 yıllık kariyer yaşamında dört ya da beş kez kendisini yeniden yaratmak zorunda kalması, her iki üç yılda bir adeta yeniden okula gitmesi ve kariyerinin başlangıç yıllarında adı bile bilinmeyen işlerde çalışmak durumunda olması şüphesiz ilginç bir yaşam gerçeğidir. 10 yıl sonrasında en başarılı 100 büyük firmanın yarısının henüz kurulmamış olması ve en çok satacak ürünler listesindeki ürünlerin yarısının henüz keşfedilmemiş olması kariyer planlamanın zorluğunu ve verilecek uğraşın ilginçliğini ortaya koymaktadır.

İş yaşamının gelecekte bugünden daha zorlu bir mücadele içinde geçeceğini ve çok daha iyi donanım gerektireceğini anlamak gerekir. Gelecekteki kariyerlerine bugünden hazırlanmayı başaramayanlar kendilerini başarısızlığa hazırlamış olacaklardır.

Kaynak: İsmet Barutçugil, Yöneticinin Yönetimi, Kariyer Yayınları, İstanbul, 2006

Bu yazı Kişisel Gelişim, İnsan Kaynakları içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.