Kültürler Arası İletişim

   İnsanlar, içine doğdukları ve yetiştikleri kültürün dilini, konuşma kurallarını ve dinleme normlarını ilk çocukluklarından başlayarak öğrenirler ve bunlar o insanların iletişim tarzlarını belirler. Hemen her kültürün ve alt kültürlerin kendilerine özgü, farklı iletişim kuralları ve normları vardır. İnsanların kendilerini ifade ettikleri ve başkalarıyla anlaştıkları dil onların düşünme ve davranış biçimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Birbirlerinin dillerini, normlarını ve kurallarını bilmeyen farklı kültürlerin insanları, aynı zamanda, birbirlerinin ilgilerini, inançlarını ve yaşam alışkanlıklarını da pek fazla bilmezler. Bunlar hakkında sınırlı ve yüzeysel bilgilere sahiplerdir. Bu nedenle, iletişim sürecinde karşılarındakinin tepkisini öngörmeye, tahmin etmeye çalışırlar. Bildikleri ve tanıdıkları insanlarla iletişim kurduklarında öngörüleri ve varsayımları hakkında oldukça emindirler, varsayımlarda bulunduklarının farkında bile değillerdir. Buna karşın, yabancılarla iletişimlerinde olası tepkilerin ve öngörülerin belirsizliği nedeniyle endişe yaşarlar.

Farklı kültürlerden insanlarla iletişimde bulunan bir kişinin öngörüleri üç farklı düzeyde elde ettiği bilgilere dayanır. Bunlardan ilki, karşı tarafın kültürü, ortak değerleri ve normlarıyla ilgili kültürel düzeydeki bilgilerdir. Bunlar, genellikle bir farklı kültür insanıyla iletişim kurulduğunda sahip olunan bilgi kümesidir. Bu bilgilerin yeterli ve doğru olması durumunda karşı tarafın tepkilerini anlamak, öngörmek kolaylaşır ve tahminlerin doğru çıkma olasılığı yükselir.

İkinci bilgi düzeyi, karşı tarafın ait olduğu ya da olmak istediği gruplarla ilgili sosyal bilgilerdir. Kişilerin düşünce ve davranışları içinde bulundukları sosyal çevreden büyük ölçüde etkilendiği için kişiler arası iletişimde anlayış ve tepkileri öngörmek bakımından çok önemli bir bilgi düzeyidir.

Üçüncü ve son bilgi düzeyi ise özel olarak bireye indirgenmiş psikolojik bilgilerdir. Bunlar kişinin karakteriyle ilgili bilgilerdir. İnsanlarla özel olarak ilgilenirken ve yakın dostlarla iletişim kurarken en fazla gerek duyulan bilgiler bunlardır.

Farklı kültürlerden olan insanlar arasında sözlü ve sözsüz iletişimde yanlış anlamalar yaygın olarak görülür. İnsanlar genellikle diğer kültürlerden olan insanların sözlerini ve davranışlarını yanlış yorumlarlar. Bunun temel bir nedeni, kültürler arası iletişimin ağırlıklı olarak, insanların gruplandırılmasına bağlı basmakalıp izlenimlere dayanmasıdır. Bunlar çoğu zaman doğru olmayan aşırı genellemelerdir ve karşıdaki kişiye uymamaktadır. Sonuçta da kültürler arası iletişim ve anlayışın önemli bir engelini oluşturmaktadır.

Kaynak: İsmet Barutçugil, Kültürler Arası Farklılıkların Yönetimi, Kariyer Yayınları, İstanbul, 2011

Reklam
Bu yazı Farklılıkların Yönetimi içinde yayınlandı ve , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.