Başarılı İnsanların Ortak Özellikleri

Başarılı İnsan[1] Başarı, insanın kendisine ulaşılabilir amaçlar koyması ve onları elde etmesidir. Başarı, varılacak bir sonuç değil bir yolculuktur. Her başarı yeni başarıların anahtarı olur. Amacın elde edilmesinden sonra daha yüksek ve daha zor amaçlar belirlenir ve onları elde etmek için çalışılır.

Yaşamın amacı yalnızca başarılı olmak değil, başarıyı sürdürmek, gelişmeyi ve iyileştirmeyi sürekli kılmaktır. İş yaşamında, meslekte, seçilen kariyerde en iyisi olmaya çalışmaktır.

Başarı düzeyi beklentilere bağlıdır, onlarla sınırlıdır ve bu nedenle görecelidir. Başarı konusunda insanın kendisini nasıl değerlendireceği ve başkaları tarafından hangi ölçütlere göre değerlendirileceği farklılık gösterebilir. Çoğu insan, yaptığı çoğu işte yüzde yüz başarılı olamaz. Fakat amaç, en iyiyi yapmak için çaba harcamak, deneyimlerden öğrenmek ve kazanılan yeni bilgi ve becerilerle daha iyiyi yapmaya çalışmaktır.

Başarılı insanlar kısmen doğuştan gelen kısmen de öğrenme ve deneyimle kazanılan bazı ortak özelliklere sahiptir. İş dünyasında bu özellikler; karşılıklı özendirme, geri bildirim ve yapıcı eleştiri ortamında, destek ve cesaretlendirmeyle daha hızlı gelişebilir.
Başarılı insanların ortak özellikleri ana başlıklarla şu şekilde özetlenebilir:

Yüksek hayalleri ve idealleri vardır: İyi tanımlanmış amaçları, kesin hedefleri vardır. Ne istediklerini bilirler. Başkalarından kolay etkilenmezler. Güçlü arzuları ve tutkuları vardır ve başkalarının yapılamaz dediklerini yaparlar.

Heves ve heyecanları vardır: İşlerinde coşku ve gurur duyarlar. Kendilerini başarıya adarlar. Başarı yönünde çok güçlü heves ve heyecana sahiptirler. Başarılarıyla büyük tatmin duygusu yaşarlar. Coşkuyla çalışırlar ve bu coşkuları bulaşıcıdır. Onlarla beraber çalışmak, iş yapmak isteyen insanları bu coşkularıyla etkilerler.

Amaç ve hedeflerine odaklanmışlardır: Gözlerini amaçlarından hiç ayırmazlar, yan yollara sapmazlar. Erteleme hastalıkları yoktur. Çalışkan ve üretken insanlardır.

İşlerin nasıl yapılacağını bilirler: Becerilerini, yeteneklerini, enerjilerini ve bilgilerini sonuna kadar kullanırlar. Yalnızca istediklerini değil, yapılması gereken her işi yaparlar. Bilgileri, becerileri ve eğitimleri işlerini yapmaya yeterlidir, ancak yine de bunları sürekli iyileştirmeye çalışırlar.

Eylemlerinin sorumluluğunu alırlar: Bahaneler üretmezler, başkalarını suçlamazlar ve şikâyet etmezler. Kararlarının ve eylemlerinin sorumluluğunu üstlenirler.

Sorunlara değil çözümlere odaklanırlar: Fırsatları düşünürler. Değişim ve kriz dönemlerinde fırsatları görmeye çalışırlar ve bulduklarında da onlardan yararlanırlar.

Kararlar alırlar: Sorunları ve nedenlerini düşünürler, bilgi toplar, derinliğine inceler, düşünür, yorumlar ve bir karar verirler. Kararlarını ertelemez, kararsız kalmaz ve başkalarının karar vermesini beklemezler.

Hata yaptıklarında bunu kabul edecek cesareti gösterirler: Bir hata yaptığını anladığında bunu kabul eder, hatasını ya da etkisini giderir ve işine devam ederler. Bir hatayı ya da yanlış kararı savunmaya çalışarak zamanını, enerjisini veya başka kaynaklarını boşa harcamazlar.

Özgüvene sahip ve güvenilir insanlardır: Başarılı olmak için gerekli becerilere, eğitimlere ve yeteneklere sahiptirler. Sahip olmadıkları bilgi, beceri ya da yeteneğe ihtiyaç duyduklarında güvenilir olmalarının kazandırdığı iyi ilişkilerle bunlara sahip insanları bulurlar.

Diğer insanlarla uyum ve işbirliği içinde çalışırlar: Olumlu ve dışa dönük kişilikleriyle kendilerine yardım, destek ve cesaret veren bir çevreye sahiplerdir. İyi ilişkiler geliştirdikleri insanlarla ekip oluşturabilen lider özelliklerini taşırlar.

“Doğru” insanlarla ilişkiler geliştirirler: Onlarla karşılaşmak için fırsatlar yaratırlar, dost kazanmanın bir sanat olduğunu ve emek istediğini bilirler. Yaşamlarına değer katmış olan önemli insanların değerlerini de bilirler.

Bu yazı Kişisel Gelişim, liderlik, Yönetim içinde yayınlandı ve olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.