Girişken ve Güvenli Davranış

19 (3)   İş yaşamında ve özel ilişkilerde duygulara hâkim olamayıp “kontrolün kaybedildiği”, saldırgan davranış gösterildiği ya da bunun tersi duyguların bastırıldığı, hiçbir şeyin söylenmediği ve edilgen davranıldığı durumlar sıklıkla yaşanmaktadır. Bu tür davranışların sergilenmesinin arkasından genellikle pişmanlık, hayal kırıklığı, bunalım, kızgınlık ve zayıflık duyguları yaşanır. Bu olumsuz duyguları yaşamamak için yapılması gereken güvenli ve girişken davranış geliştirmektir.

Girişken ve güvenli davranış, öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir beceridir. Her insan istediği ve çaba gösterdiği takdirde girişken ve güvenli davranış özellikleri geliştirebilir.
Bu özelliklerin en önemlileri şunlardır:

1. Girişken insanların kendilerine güvenleri tamdır ve kişisel motivasyonları yüksektir. Olumlu zihinsel tutum içindedirler. Kendilerini iyi hissederler, başaracaklarına inanırlar.
2. Kendilerini kontrol edebileceklerini ve yakın çevrelerinde olup bitenleri etkileyebileceklerini bilirler. Sorun yaşadıklarında dışsal nedenleri bahane etmezler.
3. Olumlu ve olumsuz duygularını açıklıkla ve dürüstçe ifade ederler.
4. Kişisel görüşlerini çekinmeden ifade ederler, fikirlerinin arkasında dururlar.
5. Gerektiğinde hayır demekten çekinmezler.
6. Kendi hak ve çıkarlarını başkalarına zarar vermeden korumasını bilirler.
7. İtiraz ve eleştirilerden çekinmezler, zor durumlarla ve zor insanlarla baş edebilirler.
8. Gerektiğinde inisiyatif alırlar, karar verirler ve kararlarını uygularlar

Girişken ve güvenli davranış sergileyenler, yaşamlarında istediklerini elde ederler. Çünkü onlar, gerek sosyal ortamlarda gerek iş ilişkilerinde ne istediklerini, neye ihtiyaç duyduklarını bilirler, açıklıkla belirtirler ve istediklerini alırlar. İsteklerini elde ederken de gerçekçi, makul ve kararlı davranırlar.

Gerçekçi olma: isteklerin ve beklentilerin gerçekçi olmasıdır. Bir şey isteyecekleri zaman karşıdakinin buna hazır olup olmadığına, bu konuda bilgisi, yeterli eğitimi ve deneyimi bulunup bulunmadığına bakarlar. Kimseyi yapamayacağı bir işe zorlamazlar.

Makul olma: isteğin anlaşılabilir ve kabul edilebilir olması demektir. Karşı taraftan istenecek çaba ve özverinin de haklı görülebilir bir sınırı olduğunu bilirler. Verebilecekleri ya da başkasından isteyecekleri çaba, destek, bilgi ve benzerlerinin neler olabileceğini görüşerek, müzakere ederek birlikte kararlaştırmayı tercih ederler.

Kararlı olma: isteklerinde ciddi olduğunu göstermektir. Başkalarının görmek ve yapmak istemeyecekleri köklü değişiklikler gerektiren isteklerde veya önerilerde bulunabilirler. Sıkı durur ve geri çekilmezler. Yardım ve destek almadan işlerini başarmanın güçlüğünü bilirler. Bir direnmeyle karşılaşırlarsa hemen vazgeçmez, kararlılık göstererek diğerlerinin de uyumlu davranmasını sağlarlar.

İsteklerini elde etmek için gerçekçi, makul ve kararlı davrananlar, kendilerine ve başkalarına zarar vermeden, kendilerinin ve başkalarının saygınlığını da koruyarak işlerinde ve özel yaşamlarında sağlıklı ilişkilerini sürdürürler.

Bu yazı Kişisel Gelişim içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.