Konuşmanızdan Rahatsız Oluyorum!

Zor Konuşmalar     İş ortamında yaygın yaşanan, ancak çok fazla dile getirilmeyen ve üzerinde fazlaca durulmayan bir durum rahatsız edici kaba konuşmalardır. Karşısındakinin konuşma tarzından, daha açıkçası kullandığı sözcüklerden ve ses tonundan rahatsız olan bir insan çoğu kez bunu o kişiye açıklıkla söylemekten çekinir. Sorunu ilgili kişiye söyleyip ortadan kaldıramadığı ya da başkalarına içini döküp rahatlayamadığı için çoğu çalışan iş yerlerinde mutsuz ve huzursuz bir iş yaşamını sürdürmek zorunda kalmaktadır. Konuşmadan mutsuz ve huzursuz olan kişinin bu durumu açıkça ifade edememesinin bir nedeni, karşısındakinin böyle bir uyarıyı, eleştiriyi ya da tepkiyi nasıl karşılayacağını bilememesidir. Çoğu kez bu tür uyarıların anlayışla karşılanmayacağı, hatta daha sert tepkilerin doğmasına neden olacağı düşünülür. Çoğu insan gergin bir ortamı daha fazla gerginleştirmek, hissedilen bir çatışmayı açık bir çatışmaya dönüştürmek istemez.

Gerçekte, hiç kimse kaba, itici, taciz edici bir konuşmaya muhatap olmak istemez. Üstelik böyle bir konuşma yapmaya da kimsenin hakkı yoktur. Üst yönetim, insan kaynakları yöneticileri, iş yeri kuralları veya yasalar böyle bir konuşmayı yapan kişiyi nedenleri ne olursa olsun haklı göremezler, gösteremezler.

İşyerinde kaba konuşmayla karşılaşanın tek bir kişi olması, diğer bir ifadeyle yalnızca bir kişiye o şekilde konuşulması durumu oldukça zorlaştırır. Şirketteki çoğu kişi konuşmayı yapanı değil bu konuşmaya muhatap olanı suçlar. Ayrıca, kaba konuşan kişinin üst düzeyde bir yönetici, işyerinin sahibi veya aile üyelerinden biri olması durumu içinden çıkılmaz bir soruna dönüştürebilir.

İş ortamında kaba, argo ve rahatsız edici konuşmanın çeşitli nedenleri olabilir. Bu nedenlerden biri, o kişinin seçtiği sözlerin ve ses tonunun rahatsız edici olduğunun farkında olmamasıdır. O güne kadar kimse kendisine bu şekilde konuşmaması gerektiğini söylememiş, kendisini uyarmamış olabilir. Bu durum en iyi olasılıktır. O kişi ikaz edildiğinde konuşmasına daha fazla dikkat etmeye başlayacaktır. Bazen, yalnızca ona böyle konuşmasının şirketteki saygınlığını, hatta kariyerini tehlikeye atabileceğinden söz etmek bile yeterli olacaktır.

Bir diğer neden, kaba konuşan kişinin insanlarla ilgili önyargılarından kaynaklanan eleştirici, suçlayıcı, aşağılayıcı ve olumsuz zihinsel tutumudur. Ona göre, insanlar bu şekilde düşünürler ve davranırlarsa daha fazla saygı görürler ve isteklerini yaptırırlar. Böyle bir tutum içinde olanlar en küçük eleştiriye açık değillerdir, kimse onlara nasıl konuşacaklarını öğretecek değildir. Onlar kime, nasıl konuşacaklarını herkesten daha iyi bilmektedirler.

Topluluk önünde konuşan bazı yöneticiler ya da eğiticiler, kaba veya argo konuşmayı bir özgünlük, farklılık olarak görmektedirler. Bazen de bunu bir tür güç ve özgüven gösterisi olarak sergilemektedirler. Bu şekilde konuşmalarının dinleyenlerin daha çok hoşuna gittiğini, kendisini daha ilgiyle dinlediklerini ve etkilendiklerini düşünmektedirler. Böyle konuşarak halka indiklerini, ortama uyduklarını söylemektedirler. Ancak, bunun toplantı ya da eğitim sırasında olmasa bile sonrasında geri tepen bir yaklaşım olduğunu fark etmemektedirler. Dinleyenlerin çoğunluğunun izlenimleri ve geri bildirimleri sanıldığının aksine olumsuz olmakta, yüzlerine söylemeseler bile rahatsız edici konuşma yapanın arkasından çok ağır konuşmaktadırlar.

Böyle bir konuşmayla karşılaştığınızda susmayın, geri adım atmayın, rahat ve girişken bir davranışla en az sizin ona gösterdiğiniz saygı kadar saygıya layık olduğunuzu belli edin. Kimsenin sizi aşağılamasına, size kaba konuşmasına izin vermeyin, hoşgörü göstermeyin. Ancak, bunu yaparken iletişim becerilerinizi en üst düzeyde kullanmaya dikkat edin. Her iki taraf için de başarılı bir ilişkiden ve işbirliğinden söz edin. Sürekli ve sağlıklı bir ilişkiyi gerçekten istediğinizi belli edin. Böyle bir ilişkinin uzun dönemde sağlayacağı olumlu sonuçları vurgulayın. Asla, karşınızdakine duyarsız olduğunu ya da yanlış davrandığını söylemeyin. Onunla ben ile başlayan ifadelerle konuşun. İş ortamında böyle bir konuşmaya muhatap olmak istemediğinizi, bu tür bir konuşma tarzına üzüldüğünüzü, bunun sizi işinizi yapmakta zorlayacak kadar olumsuz etkilediğini söyleyin. Karşınızdakinin kabalığından değil, kendi isteklerinizden söz etmek dinleyici odaklı bir iletişimi destekleyecek, anlayış ve hoşgörü ortamını besleyecektir.

Bu yazı Kişisel Gelişim, İnsan Kaynakları içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.