Değişimin İlkeleri ve Adımları

Değişimin adımları  Bir toplumun, organizasyonun ya da ekibin kültürünü değiştirmek zaman ve çaba gerektiren zor bir süreçtir. Bu sürecin belirli bazı ilkeleri ve adımları bulunmaktadır. Değişimi yönetmek isteyen lider bunları bilmek ve bunlara uygun davranmak durumundadır.

Değişimin nedenlerini anlamak
Değişim için iyi bir neden olmalıdır. Kültür değişimi basit ve eğlenceli değildir, ciddiye almak gerekir. Liderler, değişimin gerçekten gerekli olduğundan emin olmalı, bunun nedenlerini çok iyi anlamalı ve anlatabilmelidir.

İnsanları değişime katmak
Değişim sürecine başından itibaren katılımı sağlanan insanların direnme göstermesi daha zayıf bir olasılıktır. Planlama ve geçiş sürecinin bir parçası olmak insanlara kontrol duygusu verir. Değişimin yolu, yöntemi ve nasıl olması gerektiği konusunda fikirlerini almak, anketler yapmak, çalışma grupları oluşturmak, görüşleri oylamak işe yarayacaktır. Değişim bir ya da birkaç kişinin başarabileceği bir iş değildir; geniş kitlelerin adanmasını, odaklanmasını, işbirliğini ve koordinasyonunu gerektirir.

Saygı duyulan bir kişiyi sürecin yönetimine getirmek
Her değişim bir lider gerektirir. Toplumun ya da organizasyonun üyeleri tarafından olumlu özellikleriyle bilinen, saygı duyulan ve tarafsız görülen bir kişiyi kültür değişimi projesinin yöneticisi yapmak sürecin başarısını kolaylaştıracaktır.

Yeni değerler, beceriler ve davranışlar üzerinde eğitimler vermek
İnsanların yeni yolun içeriğinin ne olduğunu ve ne gibi yararlar sağlayacağını doğru anlamaları için rehberliğe ihtiyaçları vardır. Eğitim; insanları bir araya getirir, endişelerini ifade etmelerine fırsat yaratır ve öğrendikleri becerileri pekiştirmelerine uygun ortam sağlar.

Dışarıdan yardım almak
Dışarıdan bir kişinin söyledikleri, aynı ifadeleri içerdeki bir kişinin söylemesinin yaratabileceğinden daha fazla etki yaratır. Bu etkileme gücü, değişmek istenen yönü pekiştirmek için kullanılmalıdır. Dışarıdan gelenler/bakanlar önemli yeni bilgiler, tarafsız görüşler ve farklı bakış açıları getirebilirler.

Değişim sembolleri oluşturmak
Yeni logolar, semboller, sloganlar, kahramanlar ve özel törenler değişimi yansıtmak ve kutlamak amacıyla kullanılabilir, görsel araçların ve müziğin etkileme gücünden değişimi özendirmek / cesaretlendirmek amacıyla yararlanılabilir.

Takdir etmek ve ödüllendirmek
Değişim işe yaramaya başladığında bunu sağlayan insanların başarılarını göstermek ve takdir etmek gerekir. Yapılan işlerden, zor uğraşlardan ve özveriden takdirle söz edilmeli, bu anlamda öne çıkan insanlar özellikle ödüllendirilmelidir.

Reklam
Bu yazı Yönetim içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.