Bir organizasyonun kültürü, çeşitli nedenlerle değişim ihtiyacı içinde olabilir. Kültür, içinde bulunulan çevreyle uyumlu olmayabilir veya değişen çevresel çevrenin ihtiyaçlara cevap veremeyebilir. Şirket, köklü bir stratejik değişime gerek duyacak kadar ciddi bir performans düşüşü yaşayabilir. Bazı durumlarda da değişen bir çevrede hızlı büyümesine karşın bunu sürdürmesine engel olacak şekilde uyum sorunları yaşıyor olabilir.
İdeal olarak, kurum kültürü ve izlenen stratejiler birbirlerini tamamlamalıdır. Bunlar, ayrıca, çevresel koşullar farklılaştığında esnekli gösterebilmeli ve değişime uyum sağlamalıdır. Kültür ve stratejik değişim kesinlikle birbiriyle bağlantılıdır. Stratejide yapılan belirli değişiklikler, organizasyonda kültürel değişim baskısını artıracaktır. Benzer şekilde, belirli stratejik değişimler, eğer yalnızca buna uygun kültür değişimleriyle desteklenebiliyorsa başarıya ulaşacaktır. Kültür değişiminde sorunların yaşanması, yeni strateji uygulamaları açısından kısıtlayıcı olacaktır.
Kültür, stratejik yönetim sürecinde temel bir unsurdur. Bir organizasyonun kültürünü değiştirme potansiyeli, mevcut kültürün gücünden, tarihsel geçmişinden, stratejik liderden ve onun ne kadar iyi anlaşıldığından etkilenir. Eğer, kültür stratejik değişimin bir parçası olarak değiştiriliyorsa bu süreç, stratejiyi uygulamanın çok önemli bir boyutu olarak görülmelidir. Eğer kültür değiştirilemiyorsa, kararlar üzerindeki belirleyici etkisi nedeniyle önemli bir stratejik değişimin olamayacağı kabul edilmelidir.
Liderlere stratejiyle bağlantılı kültürel değişim sürecinde önemli görevler düşmektedir. Çoğunlukla, liderlerin değişmesi, aynı zamanda, stratejide de bir değişim anlamına gelir. Değişim baskılarına karşı güçlü direnmenin olması, arzulanan ölçekte bir kültürel değişimin gerçekleştirilememesi ya da gerçekleştirilemeyeceğinin anlaşılması liderliğin değiştirilmesi gerektiğini de akla getirir.
Yeni kültürün niteliklerinin belirlenmesi yetersiz kaldığında stratejik değişim sürecinde sorunlar yaşanacaktır. Organizasyonda birbirleriyle çatışan alt kültürlerin olması kaçınılmazdır ve bu her zaman bir potansiyel sorun kaynağıdır. Bir organizasyonda kültürün çeşitli boyutlarının her zaman birbirini tamamlaması, alt kültür gruplarını bütünleştirmesi beklenmemelidir.
Sonuç olarak, stratejik değişim süreçlerinin başarısında kurum kültürünün, liderin ve çatışma yönetimi becerilerinin çok önemli bir rolü ve etkisi olduğu son derece açıktır. Bunlar, belirli stratejik değişikliklerin arzulanabilirliğine ve yapılabilirliğine karar verirken mutlaka göz önünde bulundurulması gereken temel unsurlardır.
Kaynak: İsmet Barutcugil, Stratejik Yönetim 101, Kariyer Yayınları, İstanbul 2013