Diyalog

Sculpture_Dialogue_05.2013_086[1] *

İlişkilerde görüş ayrılıkları keskinleştiğinde, duygular ağır basmaya başladığında ve çatışma durumundaki kazanç ve kayıplar önemli olduğunda iletişim zorlaşır. Tarafların duyarlılığı ve tepkisel davranma riski yükselir. Fikirler, duygular, düşünceler, tercihler arasındaki farklılıklar çok açık bir biçimde ortaya çıkar. Algılamaların, varsayımların ve deneyimlerin farklılıklarından kaynaklanan çatışma olasılıkları yükselir.

İletişim zorlaştığında tarafların birinin ya da her ikisinin ilk tepkisi genellikle ya geri çekilmek ve sessiz kalmak ya da kendi görüşünü baskı ve zorlamayla kabul ettirmek için saldırgan bir davranış sergilemektir. Ancak, her iki davranış tarzı da, farklılıkları ortadan kaldırmak ve çatışmayı çözmek için sağlıklı ve kalıcı bir sonuç vermeyecektir. Sorun geçici ve sağlıksız bir şekilde bastırılmış ya da ötelenmiş olacak, bir süre sonra belki çok daha ciddi ve çözümsüz bir şekilde ortaya çıkacaktır.

Doğru olan davranış, fikirlerin açık ve dürüst ifade edildiği, duyguların paylaşıldığı, istek ve beklentilerin açıklıkla dile getirildiği bir diyalog ortamı yaratmaktır. Diyalogda ustalaşmanın ilk adımı ortak anlayış geliştirme becerisini göstermektir. Ortak anlayış geliştirme, empati kurmanın ve ortak değerlerde buluşmanın yolunu açmaktır.
Diyalog, zor durumlarda problemleri çözecek ve ilişkileri geliştirecek tarzda iletişimi sürdürme becerisidir. Diyalog becerisi öğrenilebilir ve deneyimlerle geliştirilir. Burada önemli olan, içtenlikle inanmak, isteyerek başlamak ve dürüst davranmaktır. İletişimin zorlaştığının farkında olmak, karşılıklı güven ortamını sürdürmek ve gerçekten ne istediğini bilmek etkili diyalogun ön koşulları arasındadır.

Diyalog, geri çekilip sessiz kalmadan ya da zorlama eğilimine girmeden sakin ve soğukkanlı bir biçimde iletişimi sürdürmektir. Diyalog yanlısı olanlar, davranışlarının amaçlarına ne ölçüde hizmet ettiğini ve ilgili taraflar için ve aralarındaki ilişki için nasıl davranmaları gerektiğini düşünürler. Onlar, iletişimi sürdürmelerinin niçin önemli olduğunun farkındadırlar. Amaçların, çıkarların ve değerlerin karşılıklı olarak anlaşıldığından emin olduktan sonra karşılıklı saygı ile diyalogu sürdürme isteklerini vurgularlar. Ve çok büyük olasılıkla arzuladıkları sonuçları alırlar.

Bu dünyada hiçbir şey iyi ya da kötü değildir. Onu öyle yapan bizim düşüncelerimizdir. W. Shakspeare

* Dialogue sculpture by Cezary Stulgis (2004), Queen Street, Brisbane

Bu yazı Kişisel Gelişim içinde yayınlandı ve , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.