Stratejik Liderlik (2)

liderlik-kapak[1]

Lider, organizasyonlarda insanların gayretlerini, belirlenen amaçları gerçekleştirmek üzere birleştiren, harekete geçiren ve etkili biçimde yönlendiren kişidir. İnsanları çalışmaya özendirir, en etkin çalışacak biçimde bir araya gelmelerini ve bütün yeteneklerini ortaya koymalarını sağlar. Lider, organizasyonun ve çalışanların beklentilerini birlikte en üst düzeyde gerçekleştirmeye çaba gösterir.

Liderler; iş becerisi, dürüstlük, girişkenlik, cesaret, saygınlık, bilgi-görgü ve benzeri kişisel özellikleri nedeniyle benimsenirler, takdir edilirler ve takip edilirler Üstün iletişim yetenekleriyle bütünleştirici ve birleştirici özellikleri vardır. Grup değerlerini en iyi şekilde ifade edebilirler. Lider, organizasyonun başarılı olabilmesi için önerilerde bulunmak, yol göstermek ve kaynak sağlamak durumundadır. İç ve dış çevrede ortaya çıkan değişikliklere uyum sağlamak için esneklik, yenilikçilik ve sorun çözme yeteneği de bir liderde aranan temel özelliklerdendir.

Stratejik liderin organizasyonun başarısı üzerinde çok önemli bir rolü vardır. Liderliğin kalitesi, bir organizasyonun kültürünü ve şirketin bütün stratejik kararlarını doğrudan etkiler. Şirketin başarısı ve gelişmesi üzerinde kritik bir etkiye sahiptir. Çalışanlarla paylaşılan bir vizyon ve misyonla, liderler organizasyon çapında değişikliği başlatma ve sürdürme yeteneğini sergilerler.

Stratejik liderlik, firmalarda stratejiye ve organizasyon yapısına karar veren üst düzey kıdemli yöneticileri ifade eder. Genellikle; yönetim kurulu başkanı, CEO ve/veya genel müdür stratejik liderliği ifade eder. Stratejik liderlerin organizasyona katkısı, onların kişiliğinin veya tarzlarının ötesinde, çok daha önemli bir konudur.

Stratejik liderlik son derecede karmaşık ve kritik bir yönetim sürecidir. Stratejik kararlar ve planlar etkin stratejik liderler olmadan uygulamaya geçirilemezler. Stratejik başarı için bu kaçınılmaz bir gerekliliktir. Firmaların genellikle bürokratik-hiyerarşik bir anlayışla yönetilmesi; kısa dönemli ve dar kapsamlı düşünülmesi onların başarısını sınırlayan temel bir faktör olmaktadır. Rekabet ortamında yaşam savaşı vermek durumunda olan birçok firma, stratejik yönetim anlayışını geliştiremediği ve stratejik liderliği oluşturmadığı için ağır faturalar ödemek zorunda kalmaktadır.

Stratejik liderler dikkat ve enerjilerini, firmalarını ortalama performansın üzerine çıkartacak çözümler ve uygulamalar üzerine yoğunlaştırırlar. Onlar, günlük sorunlarla ilgilenmezler ve büyük resmi gözden kaçırmazlar. Çalışmalarının içine mutlaka düşünmek için zaman dilimleri katarlar. En önemli endişeleri firmalarının rekabetçi üstünlüklerinin ne olduğu ve nasıl geliştirilebileceğidir. Bunun için tüm çalışanlarının yeteneklerini harekete geçirirler. Onlara ilham verirler, yeni fikirleri cesaretlendirirler,  değişimi yönetirler ve başarıya ulaşma arzusunu canlı tutarlar.

Kaynak: İsmet Barutcugil, Liderlik, Kariyer Yayınları, İstanbul 2014

Stratejik Liderlik konulu diğer blog yazısı için bkz: https://ismetbarutcugil.wordpress.com/2013/03/11/stratejik-liderlik/

Reklam
Bu yazı Stratejik Yönetim içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

1 Response to Stratejik Liderlik (2)

  1. cerenbb dedi ki:

    Reblogged this on Blogçu IK.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.