Liderliği Deneyimlerle Öğrenmek

Liderlik potansiyeli yüksek insanların organizasyonlarda çeşitli konumlarda ve farklı rollerde deneyim kazanması çok önemlidir. Genç liderlerin sistemli bir biçimde organizasyon içinde değişik görevler arasında rotasyonu, hem kendilerinin hem de diğer insanların çok yönlü bilgi ve beceri geliştirmelerini sağlayacaktır.
Organizasyonlar, genç lider adaylarına liderlik deneyimi kazandıracak fırsatlar yaratmalıdır. Farklı ekiplerle ve farklı sorumluluklarla çalışacakları projeler, lider adayları için adeta birer deney laboratuvarı olacaktır. Bunu yaparken onları zorlayarak değil destekleyerek görevlendirmek gerekir. Böyle bir süreçte başlangıçta bilgilendirmenin, cesaretlendirmenin ve sonrasında da değerlendirmenin ve geribildirimlerin önemi büyüktür.
Organizasyonlarda liderliğin öğrenilmesinde etkili olabilecek deneyimler dört ana grupta toplanabilir.
1. Yaşanan olumsuz durumlar, başarısızlıklar ve kayıplarla kazanılan deneyimler
2. Zorlayıcı görevlerde edinilen deneyimler
3. Çatışmalar ve çatışma çözme süreçlerinde kazanılan deneyimler
4. İlham verici ortamlarda kazanılan deneyimler
Bu dört grup içerisinden ilk üçü, yani başarısızlıklar, zor görevler ve çatışmalar arzu edilmeyen durumlar olarak görülmekle beraber öğretici etkileri çok yüksek olan ve dersler çıkarıldığı takdirde liderliğin gelişmesine önemli katkıları olan durumlardır.
Önemli deneyimlerden dersler almak, öğrenmek ve bunları içselleştirmek için liderler aktif yansıtma yolunu öncelikle kullanmalıdırlar. İkinci olarak, öğrenilen dersleri kendi liderliklerini geliştirmek ve başkalarına yardımcı olabilmek amacıyla olabildiğince kısa sürede uygulamaya aktarma fırsatları bulmaları gerekir.
Önemli yaşam deneyimlerinin özellikle; kendini tanıma, başkalarına değer verme, çabuk toparlanma, değişim yönetimi, yaşama sarılma, alçak gönüllülük ve güvenilir olma gibi yetkinliklerin geliştirilmesinde etkisinin çok yüksek olduğu gözlemlenmektedir. Deneyimler, liderlerin bazı kişisel ve kurumsal gerçekleri daha iyi anlamalarını ve kabullenmelerini sağlar.
Kaynak: İ. Barutçugil, Liderlik, Kariyer Yayınları, Ocak 2014’dan alınmıştır.

Bu yazı Kişisel Gelişim, Yönetim içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.