Korkmak ya da Güvenmek

İkiyüzlüler   Özel yaşamda ve iş ortamlarında güvensizliğe ve korkuya dayalı ilişkilerden güvene dayalı ilişkiler geliştirmeye giden bir değişimi sağlayacak adımların nasıl olacağı konusunda bazı öneriler ortaya konulabilir. Bunları bir reçete olarak değil fakat uygulamada denenebilecek yollar olarak görmekte fayda vardır.

 Yüksek performanslı bir ekip yaratmak için gereken güven düzeyinin ne olduğunu belirlemek: “Güven” ortamının oluşmasını ve herkes tarafından aynı istekle yaşatılmasını sağlamak oldukça zordur. Bu nedenle, vizyon ve hedefler açıkça belirlenmeli ve bunlar içinde güven unsurunun ne kadar önemli bir değer olduğu vurgulanmalıdır. İnsanların verdikleri sözleri tutmaları, birbirlerine karşı sorumlu ve saygılı davranmaları isteniyorsa, organizasyonun inanç ve değerler sistemi buna göre oluşturulmalı, güveni özellikle vurgulayan bir kurum kültürü oluşturmalıdır.

 “Temiz bir sayfa” açmak ve işe baştan başlamak: İlişkiler uzun bir geçmişe dayanabilir ve bazı olumsuz deneyimler yaşanmış olabilir. Güven ortamını yeniden oluşturmak ve insanlarda olumlu duygular yaratmak için işe “temiz bir sayfa” açarak başlamak mümkündür. Ekip içinde ve diğer önemli iş ilişkilerinizde geçmişi geçmişte bırakın, baştan başlayın. İnsanlar ve birimler arasında yaşanmış olumsuz deneyimlerin unutulmasında yarar vardır.

 Beklentiler konusunda açık olmak: Gerçekleşmemiş bir beklentinin sonu hayal kırıklığıdır. Bu nedenle insanlar birbirlerinden neler beklediklerini açıkça anlatmalı; neler yapmaları, neler yapmamaları, birbirlerine nasıl davranmaları gerektiğini ve hangi sonuçlara ulaşmak istediklerini açıklıkla belirtmelidirler. Bu beklentilerin açıkça tartışılması ve üzerinde anlaşılarak fikir birliğine varılması gerekir.
 Beklentilerin yerine gelmesini sağlayacak “çalışma anlaşmaları” oluşturmak: Beklentilerin karşılanması için birlikte nasıl çalışılacağı konusunda son derece açık ve anlaşılır anlaşmalar oluşturmak doğru bir yoldur. Gerçek bir uzlaşma sağlamak için bunları yazıya dökmek ve etkili olup olmadıklarını değerlendirmek gerekir.
 Çok yönlü bir iletişim süreci geliştirmek: Eyleme geçebilmeleri için insanların bilgiye ihtiyaçları vardır. Bilgi yeterli olmayınca karanlıkta dolaşır gibi sanılarına göre karar verirler. Güven oluşturmanın olmazsa olmaz adımlarından biri; çok yönlü, açık, aşağıdan yukarıya, yukarıdan aşağıya ve her iki yana doğru akan bir iletişim sürecini geliştirmektir. İnsanlar bilginin tümüne sahip olduklarında, çok daha iyi kararlar vereceklerdir.

Atılan bu adımların amacı, güven ve yüksek performans ortamı oluşturmak için sağlam bir temel kurmaktır. Gerçekten önemli olan; insanların birbirini anladığı, güvendiği, karşılıklı saygı duyduğu, açıklık ve dürüstlüğün egemen olduğu ortamlar oluşturmaktır.

Kaynak: İ. Barutcugil, Duyguların Yönetimi, Kariyer Yayınları, İstanbul 2004

Reklam
Bu yazı Kişisel Gelişim, Yönetim içinde yayınlandı ve , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.