Şiddete varacak düzeyde düşmanlık; bir insanın, insanlar topluluğunun ya da organizasyonun güvenliğini tehdit eden, onun fiziksel ve/veya psikolojik sağlığının zarar görmesine neden olan bir durum olarak tanımlanır.
Düşmanlık, çeşitli düzeylerde engel olmalara, gerilime, motivasyon ve performans düşüşlerine neden olmaktadır. Basit bir itaatsizlikle, arkadaşıyla çatışmayla veya tehditle başlayabilir ve şiddete varacak düzeye ulaşıp kavgaya, cinayete, intihara, cinnete ve hatta sabotaja kadar gidebilir. Bir işyerindeki şiddeti etkileyebilecek durumlar kritik olaylar olarak tanımlanmaktadır. Şirket politikasına uymayı ve talimatları izlemeyi reddetmek, müşterilere kaba davranışlarda bulunmak, iş arkadaşlarına ve yönetime karşı kırıcı, aşağılayıcı konuşmak ve tehditler savurmak gibi davranışlar kritik olaylar olarak görülür. İş arkadaşlarının ve yönetimin bu tür olayları genellikle göz ardı etmesine veya gizlemeye çalışmasına karşın, kritik olayların uyarıcı işaretler olduğu bilinmeli ve en kısa sürede bu durumla ilgilenilmelidir. Böyle bir yaklaşım, çalışanın ve organizasyonun sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.
Şiddeti önceden görmek zor olmasına karşın, olası davranışın en iyi göstergesi geçmiş davranışlar olmaktadır. Şiddet yanlısı insanlar genellikle bazı davranışlarıyla ve alışkanlıklarıyla ipuçları verebilirler. Onlar, öfkelendiklerinde ve kızdıklarında hemen şiddete başvururlar. Bu ipuçlarının farkına varılmadığı ya da yönetime bildirilmediği zaman şiddet trajedilerinin yaşanması olasılığı artmaktadır.
Düşmanlık belirtileri gösteren bir insan, diğerlerine gözdağı vermeye başlar, öfke patlayışları, hoşgörüsüzlük, ani sinirlenme ve kıskançlık gibi duygusal tepkiler verir. Genellikle sert bakışlı, asık yüzlüdür ve sürekli olarak diğerlerinin davranışlarından şüphe etme eğilimi içindedir. İşlerini kendince haklı nedenlerle zamanında bitiremez, kaynakları bilerek kötü kullanır. Ani tepkilerini kontrol edemez. Parasal ve/veya aile içi sorunları veya sosyal ilişkilerindeki bozukluklar giderek yoğunlaşır. Zorluklardan ve hatalardan dolayı başkalarını suçlamak; eleştirildiği zaman savunmaya geçmek tipik davranışları olmaya başlar. Patron veya iş arkadaşlarıyla çatışmaya girme veya tehditler savurma onun olağan davranışları arasına girer. Saplantıları, tutkuları, kin ve nefret içeren konuşmaları giderek artar. Yalnızlık ve saklanma duygusu yoğunlaşır. Silahlar hakkında konuşma ve silah sahibi olma eğilimi ortaya çıkar.
Düşmanlıktan kaynaklanan kritik bir olay yaşanmadan önce sorunun belirtilerinin fark edilmesi ve olabildiğince erken önlem alması gerekir. Bütün tehditler ciddiye alınmalı, gelecekte olabilecek şiddete karşı davranışları ve tehditleri analiz etmek için gerekiyorsa profesyonel danışmanlardan yardım istenmelidir.