İş dünyasında organizasyonların stratejik anlamda başarısızlığının çok ve çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Çoğu zaman firmalar, yalnızca tek bir nedenle değil birbiriyle bağlantılı olarak ortaya çıkan çeşitli nedenlerden dolayı başarısız olurlar.
Bu nedenler arasında, çoğu kez, hızlı ve kolay büyümenin verdiği aşırı güven duygusuyla dikkatin mevcut faaliyetlerin, ürünlerin, hizmetlerin ve pazarların dışına dağılması ve temel yetkinliklere odaklanmanın yitirilmesi önde gelmektedir. Dikkatlerini yoğunlaştıramayan şirketlerin gerekli strateji değişiklikleri zamanında ve doğru şekilde yapamamaları başarısızlığı getirmektedir.
Finansal yönetim sorunları her zaman çok önemli bir başarısızlık nedenidir. Zayıf finansal planlama ve kontrol, bütçeleme ve maliyet yönetimi hataları başarısızlığı hızlandırır. Gelirlerin masrafları karşılamaması durumunda şirketin varlığını sürdürmesi olanağı kalmayacaktır. Firma kaynaklarının aşırı zorlanması, borçların ödenememesi, yükümlülüklerin yerine getirilememesi sonucunda firma finansal anlamda başarısız olacaktır.
Rekabet, şüphesiz firma başarısızlıklarının nedenleri arasında ilk akla gelendir. Firmanın rakiplerinin göreceli olarak daha güçlü olması durumunda müşteriler ve pazarlar birbiri ardına kaybedilecektir. Rekabete uygun şekilde yenilenmediklerinde ürünler ve hizmetler çekiciliklerini yitirecek, sıradanlaşacak ve rekabet gücünün yitirilmesi kaçınılmaz olacaktır. Güçlü rekabet kötü maliyet yönetimiyle de birleştiğinde firma ciddi anlamda kârlılık düşüşü sorununu yaşayacaktır.
İlk bakışta, firmaların stratejik başarısızlıklarının nedenlerinden bir kısmı finansman ve bir kısmı pazarlamayla ilgili görülse de özünde hemen hepsi yöneticilerin stratejik vizyonlara ve doğru yetkinliklere sahip olmamasıyla bağlantılıdır. Stratejik düzeyde kötü yönetim ve zayıf liderlik becerilerinin sergilenmesi başarısızlığın bütün diğer nedenlerinin de temelini oluşturmaktadır.