Kişisel gücün kazanılması ve etkili bir şekilde kullanılması; insanın başarısı, ilişkilerinin yönetilmesi ve kişisel beklentilerinin gerçekleştirilmesi açısından zorunludur. Bu gücü kullanma becerisi, motivasyonu ve performansı geliştirip zenginleştirebileceği gibi bitip tükenmesine de neden olabilir.
İnsanlar kişisel güçlerini anlamlı sonuçlar elde etmek için başkalarını etkilemek amacıyla kullanırlar. İnsanların gücü elde etme biçimleri ve sorunları çözmek için kullanma tarzları, onların etkinliğini ve amaçlarına ulaşmasını doğrudan etkileyen bir konudur.
Güç, egemen olma ihtiyacından doğar. Her yetkinlik gibi kişisel güç de sürekli çalışarak ve bilinçli bir çaba göstererek geliştirilebilir. Gücü nasıl elde ettiğimizi ve kullandığımızı anlamak ilişki tarzımızı geliştirmede önemli bir adım olacaktır. Güç elde etmek ve kullanmak, belirli becerilerin bilinçli olarak öğrenilmesine dayanan bir süreçtir.
İnsanın gücü ortamın sosyal etkileşimler ağlarının içindedir ve onlar üzerinden kullanılır. Toplumsal etkileşimlerde güce sahip olan onu diğerini etkilemek için kullanır. Tek yönlü etkileşimler olduğu gibi bazı durumlarda, etkileme girişimleri karşılıklıdır ve güç karşılıklı olarak gidip gelir.
Güç olumlu ya da olumsuz olarak algılanabilir. Eğer etkilenen taraf bireysel ya da sembolik olarak ekonomik bir yarar sağlıyorsa gücü olumlu; eğer, sömürü, kullanılma, kaybetme duygusu yaşıyorsa gücü olumsuz nitelendirecektir. Gücün olumlu kullanımında her iki taraf da kazandığını düşünürken olumsuz kullanımda taraflardan biri kaybettiğini düşünecektir.
Etkili güç duygusunu geliştirmenin ilk adımı onun varlığını kabul etmektir. Çoğu insan gücü kaba kuvvet olarak düşünür ya da başkaca olumsuz varsayımlarla gücü ortaya koymaktan ve kullanmaktan kaçınır. Oysa etkili ilişkiler güçlü olmayı ve bu gücü yerinde ve zamanında kullanmayı gerektirir.
Genel olarak, diğer insanları etkileme yeteneği farklı kaynaklardan elde edilen belirli güçlerin birinin veya birkaçının bir arada kullanımına dayanır. Ödüllendirme, zorlama, ilişki, otorite ve uzmanlık kullanılan güç biçimlerinden bazılarıdır. Bunların hiçbiri, kalıtımla veya doğuştan gelmez. İnsanın bir kez bunların ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını anlamasıyla kazanılabilir.
Ancak, bir insanın karşısındakini etkili ve kalıcı bir biçimde etkileyebilmesinin gerçek kaynağı; dürüstlük, çalışkanlık, kararlılık, ileri görüşlülük, cesaret, bilgi ve deneyim gibi kişisel özellikleridir. Bunlar ve bütün güç temelleri, insanın amaçlarını gerçekleştirmesi ve toplumdaki yaşamını sürdürmesi açısından kritik önem taşır.
Reblogged this on yasarnorman.