Vizyoner Liderlik

Sony Camera 1 010        Vizyoner liderlik, insanları ortak hayallere çeker ve onlara büyük bir resim gösterir. Nereye gidileceğini dile getirir, ancak oraya nasıl varılacağını belirtmez; insanları denemeler yapmakta, hesaplanmış riskler almakta özgür bırakır. Genel tabloyu bilmek, insanların önlerini görmelerini sağlar ve kendilerinden ne beklendiğini anlarlar. Herkesin ortak hedefler için çalıştığı duygusu bağlılık ve adanmışlığı geliştirir. Çalışanlar kendilerinden ve ekiplerinden gurur duyarlar.

Vizyoner lider, ekip üyelerinin aidiyet duygularını besler ve kalıcı olmalarını sağlar. Bir organizasyonun değerlerine, hedeflerine ve misyonuna inanan ve uyum sağlayan insanlar organizasyonu sahiplenir ve onunla gurur duyarlar. Kurumun vizyonu ve misyonu âdeta ayırt edici bir “marka”ya dönüşür ve çalışanlarda bağımlılık yaratır.

Vizyoner lider, insanların genel tablodaki yerlerini görmelerine yardımcı olur. Yalnızca yaptıklarının önemini değil aynı zamanda nedenini de açıklar. Tüm görevleri büyük vizyona bağladıktan sonra o vizyonla ilgili performans geribildirimi için bir standart oluşturur. Böylece, vizyoner lider, çalışanların organizasyonun uzun dönemli amaçlarına ve stratejilerine katılımını en üst düzeye çıkarır. Çünkü onlara sürekli olarak görevlerinin daha büyük amacını hatırlatır, her gün yapılan sıradan işlere büyük anlam katar. Ortak hedeflerin kendi çıkarlarına da uyduğunu anlayan çalışanlar daha büyük bir heves ve coşkuyla faaliyetlere katılırlar.

İlham verici olmak, vizyoner tarzı en güçlü biçimde destekleyen bir duygusal zekâ yeterliliğidir. İlham vermeyi özgüven, öz bilinç ve empatiden oluşan duygusal zekâ üçlüsüyle birlikte kullanan vizyoner lider, kendisi için doğru olan bir amaç belirler ve bunu çalışanlarının ortak değerleriyle uyumlaştırır. Liderlerin kendi vizyonlarına gerçekten inanmaları onların güvenilirliklerini besler. Vizyona içtenlikle inandıkları için de insanlara kararlı bir şekilde yol gösterirler. Çalışanlar, vizyoner lideri izlemek için işin içinde olduklarını ve olabildiğince en iyi kararları alabilecekleri dürüstlüğe, saydamlığa ve paylaşım kültürüne sahip olduklarını hissetmek isterler.

Vizyoner tarz, öncelikle, önemli bir yön değişikliği ya da yepyeni bir vizyon gerektiren kaos dönemlerinde etkili olabilir. Köklü değişimlere, dönüşümlere liderlik edenler doğal olarak “vizyoner” olmak durumundadırlar. Vizyoner olmaya çalışan bir yönetici bunu baskı ve zorlamayla gerçekleştirmeye çalışırsa ekip ruhunu ortadan kaldırır. Ayrıca, kendisinden daha deneyimli ekip üyeleri tarafından benimsenmeyen, şüpheyle karşılanan, güven yaratmayan bir lider istese de “vizyoner” olamaz.
Kaynak: İ. Barutcugil, Stratejik Yönetim 101, Kariyer Yayınları, 2013

Reklam
Bu yazı liderlik içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.