Değerlere Dayalı Liderlik

Değerler; duyguların, inançların, tutumların ve çevredeki olaylara verilen tepkilerin bir karışımıdır. Açık veya gizli bir şekilde, sürekli olarak eşyalara, olaylara ve fikirlere iyi-kötü, uygun-uygunsuz, doğru-yanlış, ahlaka uygun ve ahlaka uygun değil gibi değerler atfedilir. İş yaşamına ve onun nasıl yaşanması gerektiğine ilişkin düşünceler de kurumsal değerleri tanımlar.
İş hayatında ve özel hayatta sahip olunan değerler; aile, eğitim, yaşam deneyimleri, din ve inançlar, iş arkadaşları ve sosyal çevre tarafından biçimlendirilir. İnsanlar, neyin doğru neyin yanlış olduğu duygusuyla dünyaya gelmezler. Değerler; insanların ihtiyaçlarını nasıl ortaya koyduğunu, gücü nasıl kullandığını, çatışmayı nasıl ele aldığını belirler. Değerler değiştirilebilir. Ancak, iş hayatındaki değerler, toplumsal ve bireysel değerlerden çok farklı olamazlar onlardan ayrılamazlar.
Bireysel ve kurumsal olarak sahip olunan değerlerin en önemli fonksiyonu, çalışanlara ihtiyaçlarını karşılayacak standartları sağlaması ve onların kendilerine olan güvenlerini ve motivasyon duygularını koruması ve geliştirmesidir.
Belirli değerlere bağlılık insanın kendisine olan saygısını artırır. Ahlaka ve yetkinliklere ilişkin toplumsal ve kurumsal standartlara sahip olmak başkaları tarafından saygı duyulmayı da sağlar. Gerçekte insan değerleri, arzulanabilir olanları temsil eden oldukça az sayıda temel fikirlerden ve inançlardan oluşur. insanlar, bu temel değerler arasından farklı öncelikler belirleyebilirler. Örneğin özgürlük ve eşitlik değerlerinden özgürlüğe daha fazla değer verilirse hiyerarşiye ve bireyselliğe öncelik verilmiş olur. Her ikisine aynı değer verilirse katılımcı ve demokratik bir yönelim tercih edilmiş olur. Eğer her ikisi de değerli kabul edilmiyorsa bu totaliter yönelimdir.
Tutarlı bir model veya sistem içinde düzenlendiklerinde değerler, kendini tercihlerde ve eylemlerde gösterir. İhtiyaçları karşılama biçimi ve çatışmaları çözme tarzı değerleri yansıtır. Eğer değerler kardeşlik, sevgi ve iyilik içeriyorsa çatışma çözme tarzı, kaybet / kazan çözümünün olması pahasına da olsa ilişkiyi sürdürme amacına yönelik olacaktır. Eğer adalet, eşitlik ve dürüstlük gibi değerlere inanılıyorsa bu çatışma çözmede işbirlikçi davranma tarzının seçileceğini gösterir.
Kaynak: Barutcugil, İ., Stratejik Yönetim 101, Kariyer Yayınları, 2013

Reklam
Bu yazı Yönetim içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.