Gizli Ayırımcılık

Genellikle, farklı kültür gruplarına ya da farklı etnik köken, din, cinsiyet, yaş gibi özelliklere sahip insanlara yönelik önyargılardan kaynaklanan olumsuz tutum ve davranışlar açıklıkla ifade edilemezler. Birçok durumda bireyler kendi önyargılarının ve ayırımcı davranışlarının farkında bile olmayabilirler. Ancak, belirli bir düşünceye, davranışa ya da iş yapış tarzına, o düşünceyi veya davranışı sergileyen ya da işi yapan kişinin kimliğine bağlı olarak farklı tepkiler verirler. Bu gizli ayırımcılıktır.

Fiziksel anlamda çekiciliği olan, daha sevimli ve sıcak algılanan kişilere daha fazla yardım teklif edilmesi, aynı etnik köken, renk ve inançta olan kişilere karşı daha olumlu tutum sergilenmesi, üst yönetim görevleri için aynı özelliklerde olduklarında kadınların değil erkeklerin tercih edilmesi gizli ayırımcılık örnekleridir. Yönetim görevlerinde kadın yöneticilerin otoriter tarz sergilemesi yadırganıp olumsuz değerlendirilirken, erkeklerin aynı tarzı ortaya koyması olağan karşılanmaktadır. Kısaca, bir kişiye nasıl tepki verileceği, davranış ve kimliğin birlikte değerlendirilmesiyle belirlenmektedir.

Etnik köken, din, cinsiyet ya da başka bir temele dayalı olarak azınlık durumunda olan gruplara önyargılı ve ayırımcılıkla yaklaşıldığı toplumlarda olayların ve yaşam deneyimlerinin nedenleri konusundaki belirsizlik daha da karmaşık bir şekil almaktadır. Önyargılı ve ayırımcı davranışın mağduru olduklarını düşünen grupların üyeleri, elde ettikleri bir sonucun ya da karşılaştıkları bir durumun üzerinde ayırımcılığın ya da önyargının etkisini sürekli olarak sorgulayacaklardır

Organizasyonlarda insanların gizli ayırımcılık biçimlerinin farkında olmaları için eğitilmeleri gerekir. Davranışlara verilen tepkiler dikkatle ve duyarlılıkla gözlemlenmelidir. İnsanların ve grupların davranışları, kabul edilmiş davranışlarla ilgili olarak çifte standart gösterdiğinde sorgulanmalıdır.
Kaynak: Barutcugil, İ., Farklılıkların Yönetimi, Kariyer Yayınları, 2011

Bu yazı Farklılıkların Yönetimi içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

2 Responses to Gizli Ayırımcılık

  1. ahmet sener dedi ki:

    “Etnik köken, din, cinsiyet ya da başka bir temele dayalı olarak azınlık durumunda olan gruplara önyargılı ve ayırımcılıkla yaklaşıldığı” cümlenizden yola çıkarak ben ülkemizde tam tersinin yapıldığını düşünüyorum. Özellikle uluslararası bazı grupların ülkemizdeki şirketlerinde, personel alımında etkin konumda bulunan kişilerin, kendilerini azınlık gördükleri için değil de üstün gördükleri için, işe alımda ayrımcılık yaptıklarına bizzat şahit oldum ve daha fazlasını da biliyorum. Sırf kürt olmadığı için değerlendirme listesine giremeyen, sadece ve sadece doğum yeri Mardin olduğu için işe alınan insanlar da var. O sebeple, ülkemizde bu tip yazıları mümkünse hiç yazmamak lazım zira konu gösterildiği yada göründüğü gibi değil. Bu ülkede kadına karşı ayrımcılık yok, gücü gücü yetene ayrımcılık yapıyor; yani bireye yönelik ayrımcılık var. İhalede sadece ve sadece patronu gürcü olduğu için iş verilenler vs… bu liste uzuyor gidiyor. Biz ayrımcılıkla ilgili yasal düzenlemeler yapmak yerine, yanlış bir yola girdik ve kürtlere odaklı özerklik yasası yapmaya çalışıyoruz.

  2. ibarutcugil dedi ki:

    Ben de ülkemizde, bir zamanlar ABD.de ve Güney Afrika’da olduğu gibi sistematik bir ayırımcılık olduğunu düşünmüyorum. Bu ne etnik temelde ne de cinsiyete dayalı olarak söz konusu. “Gücü gücü yetene ve bireye yönelik ayırımcılık” ifadenize katılıyorum. Bazen azınlık dediğimiz gruplar ya da pozitif ayırımcılık diyerek kendilerine ayrıcalık tanınanlar aşırı (etnosentrik ve hatta şövenist) bir tutum sergileyebiliyorlar. Ben bütün bunların çözümü için yasal düzenlemelerden önce eğitimin gerekli olduğuna inanıyorum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.