Organizasyonların uzun dönemli stratejik başarısı, her kademedeki yöneticilerin çabalarının uyumlaştırılmasını ve bütünleştirilmesini gerektirir. Bu da organizasyonun başında olan genel müdür, CEO, yönetim kurulu başkanı veya benzeri unvanları taşıyan liderin görevidir. Bu rol stratejik liderlik olarak tanımlanır ve adeta bir geminin kaptanına benzetilebilir. Kaptanlar denizde varmak istedikleri tek ve açık bir amaç için tehlikeli sularda, riskler ve belirsizlikler içinde gemilerini yönetirler. Kaptanın stratejisi, amaç doğrultusunda belirlenir ve her eylemin riski önceden değerlendirilir. Şüphesiz, kaptanın başarısı tayfalarına bağlıdır. Tayfaların kaptanın amacını ve kararlarını bilmesi ve bir bütünlük içinde davranması kritik önem taşır. Benzer şekilde, organizasyonlarda çalışanlar için de stratejinin duyurulmasının, aynı şekilde anlaşılmasının ve uyumlu davranılmasının önemi büyüktür.
Stratejik lider, bir yönetici ekip oluşturmak ve onlara yol göstermek durumundadır. Lider, amaçları ve hedefleri belirlemeli ve benimsetmelidir. Bunu yaparken sergilediği liderlik tarzı, amaçlarda olduğu gibi farklılıklar gösterebilir. Bazı liderler otokratik, bazıları girişimci, bazıları vizyoner olabilirler. Bazıları da daha alçakgönüllü amaçlar belirleyip, daha katılımcı bir tarz sergileyebilirler. Sonuç alındığı sürece benimsenen liderlik tarzı doğrudur.
Lider ve onunla çalışan yöneticiler, organizasyonun nereye gittiği konusunda açık olmalıdırlar. Nereye gitmek istediklerini ve oraya nasıl gideceklerini de bilmelidirler. Bu, organizasyonun sahip olduğu kaynakları doğru anlamayı ve çevrenin de farkında olmayı gerektirir. Stratejik lider, doğru anlayış ve farkındalıkla organizasyonun sürdürülebilir başarısını güvenceye alan kişidir.
Geri bildirim: Stratejik Liderlik (2) | İsmetBarutcugil