Tutum, olayları ve insanları nasıl gördüğümüzü, dünyaya zihinsel olarak hangi pencereden baktığımızı ifade eden bir kavramdır. Tutum; davranışlarımızı belirleyen, sözlerimizi ve eylemlerimizi şekillendiren ve sonuçta yaşam kalitemize etki eden çok önemli kişisel bir boyuttur.
İnsanların değişik kavramlar, olaylar ve insanlar hakkında oluşturduğu tutumlar olabilir. Bunlar, olumlu ve olumsuz zihinsel tutum şeklinde iki ana başlık altında toplanabilir. Olumsuz zihinsel tutuma sahip olanlar, genellikle suçlar, eleştirir ve şikâyet ederler. Öğrenilmiş acizlik şeklinde olumsuz davranışlar gösterirler. Buna karşın olumlu zihinsel tutum içinde olanlar; kendileriyle ve diğer insanlarla barışık bir yaşam sürerler, başaracaklarına inanırlar, umutları vardır, olumlu ve yapıcı düşünürler.
Tutum, kişilik gibi kalıtımsal ve değişmez değildir. Büyük olasılıkla; aile, eğitim, çevre ve yaşanan deneyimler tutumun oluşmasında etken olurlar. İnsanlar, inanç ve değerlerini sorgulayarak, yeni bilgiler kazanarak, yeni deneyimler edinerek ve farklı çevrelere girerek tutumlarını önemli ölçüde değiştirebilirler.
Tutumunuzu gözden geçirin. Bunu yapmak için iş veya özel yaşamınıza ilişkin dürüstlük, yönetici, iş ahlakı, kalite, müşteri, başarı, güven, adalet, rekabet, çalışanlar gibi kavramları düşünün. Bunların size olumlu mu yoksa olumsuz mu duygular yaşattığını, bunlar için kullanacağınız tanımlayıcı sözcüklerin eleştiri, suçlama ve şikâyet içerip içermediğini kontrol edin. Eğer, genelde olumsuz bir zihinsel tutum içinde olduğunuzu keşfederseniz, bunun uzun dönemde başarınızı ve iş tatmininizi engelleyeceğini bilin ve tutumunuzu değiştirin.