Yönetici Yetkinliklerinin Geliştirilmesi

Başarılarını gelecekte de sürdürmek ve kalıcı olmak isteyen şirketlerin yöneticilerinin önemli bir görevi de kendi yerlerine yeni yöneticilerin yetiştirmektir. Yönetici adaylarının geliştirilmesi, bugün her yöneticiden beklenen tartışılmaz bir yöneticilik görevidir. Ancak, çoğu şirkette değişik nedenlerle bu konuya gereken önem verilmemekte, bazen yöneticiler, sanki hiç oradan ayrılmayacak ve başka yöneticilere ihtiyaç duyulmayacak gibi davranmaktadırlar. Bazen de yeni yöneticileri yetiştirmek anlamsız, boş bir uğraş olarak görülmektedir. Bir vizyona ve uzun dönemli planlama alışkanlığına sahip olmayan şirketler, ihtiyaç olduğunda bunun nasıl olsa bir şekilde yöneticilerin bulunabileceğini var saymaktadırlar.

Üst yönetim basamaklarına kurum içinden yetişerek gelmenin, değişik  bölümlerde deneyim kazanmanın büyük avantajları ve önemi vardır. Kurum kültürünün oluşması ve sürekliliği, yöneticilerin bünye içinden, tanımlanmış bir eğitim ve koçluk süreciyle yetiştirilmesine bağlıdır.

Başarılı spor kulüplerinin koçlarının yetenekli gençleri bulmak ve yıldızlar olarak yetiştirmek için nasıl çaba harcadıkları bilinmektedir. Başarılı kulüplerin güçlü alt yapıları, genç kadrolar oluşturma ve yetiştirme düzenleri olduğu da bilinen bir gerçektir. Benzer şekilde, büyümek ve kalıcı olmak isteyen şirketlerin üst yöneticilerinin, yardımcılarının ve danışmanlarının da gelecekteki yönetim kadrolarının temelini oluşturacak genç yetenekleri araştırmaları, bulmaları ve yetiştirmeleri gerekmektedir.

Genç yetenekler araştırılırken davranışsal özelliklerin ve istekliliğin yanı sıra yetkinlikler de önemli kriterler olarak dikkate alınmalıdır. Davranış, bir yönetici adayında fark edilmesi ve izlenmesi en kolay boyuttur. Bir çalışanın davranışlarını görmek ve niteliğini belirlemek oldukça kolaydır. Ancak, tutku, yani isteklilik ise geçmişte karşılaşılan zorluklar karşısında nasıl bir inanç ve kararlılık sergilendiğine bakılarak ortaya çıkarılabilen bir özelliktir. Tutku, yönetici adayının gelecekte karşılaşacağı zorluklara ilişkin nasıl bir tutum sergileyeceği konusundaki tahminlerle de ortaya çıkarılabilmektedir.

Yetkinlik, bir çalışanın sahip olduğu bilgilerin, becerilerin ve deneyimlerin toplamıdır. Yetkinlik aynı zamanda, sahip olunan bu niteliklerin kullanılmasına ilişkin olumlu zihinsel tutumu da içerir. Bir çalışanın sahip oldukları ile şirket tarafından gelecekte sahip olması arzulananlar arasındaki açık, onun eğitim, geliştirme ve koçluk ihtiyaçlarının niteliğini ve düzeyini belirler.

Yetkinliklerin geliştirilmesi, yetkinliğini kanıtlamış bir yöneticinin yanında ve iş başında çok daha etkili ve kolay olacaktır. Ancak, bunun için öncelikle yetenekli gençleri ortaya çıkarmak ve bunları yetiştirecek deneyimli yöneticileri bulmak ve hazırlamak gerekir.

Yönetici adaylarının seçilmesi ve yetiştirilmesi duyarlılık gerektiren bir konudur. Bu nedenle, önceden üzerinde düşünülmüş ve kararlaştırılmış bir sürecin izlenmesinde yarar vardır. Öncelikle, gelecekte ihtiyaç duyulacağı düşünülen yönetici profilini tanımlayan bir yetkinlikler listesi hazırlanmalıdır. Oluşturulan bu yönetici profilleri, adayların seçimlerinde ve değerlendirilmelerinde kullanılır ve ilgili taraflara yetkinliklerin ne anlama geldiğini görme fırsatı verir. Yöneticilerle genç adaylar arasındaki görüşmelerin odak noktasını bu yetkinlikler listesi oluşturur. Tarafların, mevcut yetkinliklerle arzulanan yetkinlikler arasındaki farkların nasıl giderilebileceğinde anlaşmaları gerekir.

Yöneticilerin böyle bir çalışma için başlangıç noktası olarak kullandıkları iş profilleri (yetkinlikler listesi), organizasyonun stratejisine ve uzun dönemli planlarına dayanır. İş profilleri, genç yönetici adayının yetkinlik analizi için bir temel oluşturur ve kendisinin ideal profilden ne kadar sapma gösterdiği ortaya çıkarılır. Buradan, o kişinin kariyer gelişim planının sonraki adımlarının neler olacağı da belirlenebilir.

Yetkinliklerin her biriyle ilgili olarak doğru bilgi sahibi olmak gerekir. Her yetkinlik yetiştirmeyle kazanılmaz hatta bazı yetkinlikler için bu tümüyle olanaksızdır. Eğitim ve yetiştirmeyle kazandırılamayacak daha çok kişilik boyutu ile ilgili olan bazı yetkinlikler vardır. Örneğin önyargılarla davranmak veya girişimci ruha sahip olmak kolay değiştirilebilir özellikler değildir. Gerçek anlamda yönetici yetiştirmek ise bu tür kişilikle bağlantılı yetkinliklerin geliştirilmesiyle sağlanır.

Reklam
Bu yazı Yönetim içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.